Przepis | Strona główna | Przepisy czytelników | Włoska Frittata
Włoska Frittata

Włoska Frittata

Frittata jest to włoskie danie, które składa się z jajek. Wyglądem przypomina omlet lub jajecznicę, tylko jest wzbogacona o dodatkowe składniki, takie jak: wędliny , sery lub warzywa . Słowo frittata z grubsza oznacza „smażony”. Można je podać zarówno na obiad jak i śniadanie i kolację czy jako przekąskę na spotkanie ze znajomymi. Frittata to proste i ciekawe danie, które można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno oraz samą lub z dodatkami. Do przygotowania takiej potrawy niezbędna jest patelnia żeliwna lub inna, w której można zapiekać w piekarniku.

Włoska Frittata

5 z 2 głosy
Autor: Przepis czytelnika, Danie: ŚniadanieKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

10

min.
Kalorie

280

kcal

Przedstawiamy sprawdzony przepis na domową, włoską frittatę, która idealnie sprawdza się na śniadanie, obiad i kolację. Wypróbuj przepis.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 8 8 jajek

  • 1 łyżka 1 mleka

  • 1 łyżka 1 śmietanki kremówki 30 %

  • 1 łyżeczka 1 masła klarowanego

  • 2 łyżki 2 oleju np. ze słoika suszonych pomidorów

  • 1 1 mała cebula

  • 1 garść 1 szczypiorku

  • 2 ząbki 2 czosnku

  • 1 garść 1 liści szpinaku

  • 3 kawałki 3 suszonego pomidora z oleju

  • 150 g 150 serów najlepiej dwa gatunki po połowie

  • 2 gałązki 2 rozmarynu

  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  • Na metalową patelnię wlać dwie łyżki oleju do smażenia,nagrzać i dodać posiekaną drobno cebulę i szczypiorek. Po 5 minutach podsmażania dodać dwa ząbki czosnku pokrojone w plasterki, całość wymieszać i smażyć 2 minuty.
  • Po tym czasie na patelnię wyłożyć garść szpinaku baby oraz suszone pomidory z oleju pokrojone na mniejsze kawałki i po 2 minutach całość przełożyć do szklanej miski.
  • Następnie wbić osiem średniej wielkości jajek lub sześć dużych do miski i wlać dwie łyżki pełnotłustego mleka lub śmietanki kremówki i troszeczkę soli. Jajka dokładnie rozbełtać na jednolity płyn przy pomocy rózgi czy blendera. Dodać podsmażone warzywa i dokładnie wymieszać.
  • Na jeszcze nie ścięte od góry jajko rozłożyć kawałki sera i całość oprószyć jeszcze pieprzem i wyłożyć listki świeżego rozmarynu. Frittatę włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 10 minut.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*