Zakwas z buraka do picia

Zakwas z buraka do picia

Zakwas z buraków nie bez powodu jest nazywany naturalnym eliksirem dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Napój ten nie tylko smakuje pysznie i orzeźwiająco, ale też posiada całe mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Sok z kiszonych buraków wzmacnia odporność, korzystnie wpływa na układ trawienny oraz układ krążenia. Jest to jeden z napojów polecanych na podniesienie poziomu żelaza i ferrytyny, szczególnie u kobiet. Zawiera bakterie probiotyczne które są niezwykle cenne dla prawidłowego funkcjonowania jelit. Zakwas z buraków ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu jest dobrze tolerowany przez organizm i nie powoduje nagłego wzrostu insuliny po jego spożyciu. Proces fermentacji uwalnia z buraków to co najlepsze i najbardziej wartościowe. Sok z fermentowanych buraków jest niezastąpionym napojem szczególnie w sezonie jesienno – zimowym, kiedy wszyscy jesteśmy bardziej podatni na infekcje. Można go podawać zarówno dzieciom jak i dorosłym. Dzieciom można podawać taki zakwas codziennie po 1 małej łyżeczce, oczywiście najpierw najlepiej skonsultować to z pediatrą. W przypadku dorosłych osób najlepiej wypijać 50 ml soku każdego dnia.

Sok z kiszonych buraków

Sok z kiszonych buraków

5 z 1 głos
Danie: NapójKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

300

kcal

Przepyszny zakwas z buraków idealny do picia. Naturalny sok z kiszonych buraków na odporność i dobre samopoczucie. Eliksir dla zdrowia.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 kg 1 buraków długich (waga przed obraniem)

  • 3 3 ząbki czosnku

  • 3 3 ziela angielskie

  • 3 3 listki laurowe

  • 1 litr 1 wody

  • 1 czubata łyżeczka 1 soli kamiennej

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj duży szklany słój, wyparz go wcześniej wrzącą wodą by zabić wszystkie bakterie.
  • Buraki obierz i pokrój w grubsze talarki. Czosnek obierz z łupiny. Buraki, czosnek, ziele angielskie i liście laurowe poukładaj naprzemiennie w słoju.
  • W garnku zagotuj wodę i pozostaw do wystudzenia. Rozpuść w niej sól kamienną niejodowaną. Letni roztwór przelej do słoja i przykryj gazą lub bawełnianą ścierką. Pozostaw na 4-6 dni w zacienione miejsce w którym panuje temperatura pokojowa. Każdego dnia przemieszaj zawartość słoja i zdejmij pianę która zgromadziła się na wierzchu.
  • Zakwas będzie gotowy kiedy będzie odpowiednio kwaśny, musisz spróbować jego smaku. Jeśli jest mało kwaśny, pozostaw go na kolejne 2-3 dni. Gotowy zakwas przelej do butelki, zakręć szczelnie i przechowuj w lodówce.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*