Przepis | Strona główna | Kuchnia Włoska | Zapiekane naleśniki à la carbonara
Zapiekane naleśniki à la carbonara

Zapiekane naleśniki à la carbonara

Parmezanowe ciasto naleśnikowe nadziane plastrami boczku i żółtego sera, zapieczone pod pierzynką sosu à la carbonara. Ten przepis jest mistrzostwem świata, danie wprost stworzone dla miłośników boczku i śmietanki kremówki. Oczywiście to nieco oszukana carbonara, bardziej polska niż włoska, włosi obraziliby się za dodatek śmietany w sosie carbonara. Ale my Polacy kochamy śmietankę i to nam ma smakować to co ugotujemy. Naleśniki dzięki zapieczeniu w piekarniku mają przyjemnie chrupiące brzegi, środek zaś jest puszysty. Wokół naleśników unosi się aromatyczny zapach boczku i parmezanu, przepis zasługuje na złoty medal.

Naleśniki à la carbonara z boczkiem i parmezanem

Naleśniki à la carbonara z boczkiem i parmezanem

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: NaleśnikiKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Ilość około

12

sztuk
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

20

min.
Kalorie

310

kcal

Parmezanowe naleśniki z sosem carbonara zapiekane w piekarniku. Naleśniki à la carbonara z boczkiem i serem.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • PARMEZANOWE NALEŚNIKI
  • 4 4 jajka

  • 2 szklanki 2 mleka

  • 1 szklanka 1 wody

  • 2 szklanki 2 mąki pszennej wrocławskiej

  • 1/3 łyżeczki 1/3 soli

  • 2 czubate łyżki 2 tartego parmezanu lub grana padano

  • olej rzepakowy lub rzepakowo – słonecznikowy do smażenia

  • CARBONARA
  • 40 g 40 boczku parzonego w cienkich plastrach (3 plastry do sosu carbonara, reszta do nadzienia)

  • 10 plasterków 10 sera żółtego

  • 200 ml 200 śmietanki kremówki 30 lub 36 %

  • 3 łyżki 3 tartego sera parmezan lub grana padano

  • 1 pęczek 1 natki pietruszki

  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  • NALEŚNIKI Z PARMEZANEM
  • Do misy miksera wbij całe jajka bez rozdzielania na żółtka i białka, wlej mleko i wodę, wsyp mąkę wrocławską z solą i drobno starym parmezanem. Zmiksuj wszystko na średnich obrotach miksera. Tak przygotowane ciasto odstaw na 20 – 30 minut do napęcznienia mąki i zagęszczenia masy.
  • Na patelni (najlepiej specjalnej patelni do naleśników z nieprzywierającą powłoką) rozgrzej dosłownie kilka kropli tłuszczu. Na rozgrzaną patelnię wylej niepełną chochlę masy naleśnikowej, rozprowadź ją po całej powierzchni patelni.
  • Naleśniki usmaż po obu stronach do delikatnego przyrumienienia. Odwracaj na drugą stronę najlepiej podrzucając naleśnik patelnią. Usmażone naleśniki układaj jeden na drugim na talerzu.
  • NALEŚNIKI CARBONARA
  • Na każdym naleśniku ułóż 1 plaster parzonego boczku (2-3 plastry boczku powinny zostać do sosu) i 1 plasterek sera żółtego (może to być gołda, mazdamer, ser edamski). Każdy z naleśników zwiń w rulon i układaj ściśle obok siebie w dużym naczyniu żaroodpornym.
  • Pozostałe plastry boczku pokrój w drobną kostkę, po czym podsmaż je przez chwilę w garnuszku. Zarumieniony boczek zalej śmietanką kremówką, dodaj tarty parmezan i podgrzewaj jeszcze chwilę aż ser się roztopi i zagęści śmietanę. Na sam koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki, sól oraz pieprz.
  • Sosem carbonara polej naleśniki ułożone w formie. Sos może wydawać się dość rzadki, ale to dobrze, naleśniki wchłoną cały płyn w trakcie pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na 20 minut.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*