Zupa chlebowa z czerstwego pieczywa

Zupa chlebowa z czerstwego pieczywa

Zupa chlebowa jest to doskonały pomysł na wykorzystanie czerstwego już pieczywa. Atutem jest to, że nie potrzeba wielu składników do jej przygotowania oraz jest smaczna, gęsta, pożywna i łatwa do zrobienia. Może być wykonywana w wersji bezalkoholowej lub z dodatkiem wina. Zupę chlebową najczęściej podaje się z grzankami. Prawdopodobnie pochodzi ze Śląska i zalicza się ją do zup typu krem.

Zupa chlebowa z czerstwego pieczywa

5.0 z 1 głos
Autor: Przepis czytelnika Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

15

min.
Gotowanie

15

min.
Kalorie

210

kcal

Masz problem z marnowaniem pieczywa? Zrób z niego pyszną zupę chlebową. Gdy cena pieczywa szybuje to nie powinniśmy go marnować i wyrzucać.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1,5 L bulionu

  • 200 g chleba razowego

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • sól, pieprz do smaku

  • natka pietruszki do udekorowania


Sposób przygotowania:

  • W pierwszej kolejności należy chleb pokroić w kostkę a cebulę i czosnek drobno posiekać.
  • Następnie w garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać czosnek i chleb i całość smażyć przez ok. 5 min.
  • Wszystkie składniki zalać bulionem, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na średnim ogniu przez 15 min.
  • Na koniec zupę zmiksować na gładki krem przy pomocy blendera i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Do gotowej zupy dodać grzanki, skwarki, ptysie czy też inne ulubione dodatki i posypać posiekaną natką pietruszki. Można dodać także trochę śmietany.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*