Przepis | Strona główna | Przepisy czytelników | Zupa rakowa z grzankami
Zupa rakowa z grzankami

Zupa rakowa z grzankami

Zupa rakowa jest to bardzo rzadko spotykana i rozpowszechniona dzisiaj zupa, ze względu na niską dostępność tego produktu. Jest bardzo smaczna, aromatyczna i pełna witamin i składników odżywczych. W Polsce raki uchodzą za rarytas, choć na początku XX w. regularnie gościły na stołach. Do zupy najlepiej nadają się świeże raki o czarnym zabarwieniu, ponieważ mają najwięcej wartości kulinarnych.

Zupa rakowa z grzankami

5 z 3 głosy
Autor: Przepis czytelnika Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

210

kcal

Zupa rakowa to najciekawsza zupa jaką mieliśmy przyjemność jeść. Dzielimy się z wami wiec naszym ulubionym przepisem na pyszną zupę z raków.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 30 30 raków

  • 2 L 2 bulionu

  • 1 pęczek 1 koperku

  • 3 łyżki 3 masła

  • 1 łyżka 1 mąki

  • 1 szklanka 1 kwaśnej śmietany

  • sól do smaku

  • grzanki według uznania


Sposób przygotowania:

  • W pierwszej kolejności należy raki opłukać, oczyścić, wrzucić do posolonego z dodatkiem kopru wrzątku i gotować 10-15 min.
  • Następnie obrać szyjki z mięsa, a pozostałe części czyli skorupki kleszczy, odnóża i skorupy wypłukać, osuszyć i zmiażdżyć na miazgę.
  • Dodając dwie łyżki masła postawić na wolnym ogniu w rondelku, po czym otrzymane masło rakowe podlać szklanką bulionu i podgrzewać.
  • Na koniec należy do osobnego garnka zbierać łyżką powstający kolor rakowy, resztę przecedzić przez gęste sitko,rozprowadzić bulionem, zabielić śmietaną rozbitą z łyżką mąki, włożyć zbierane masło rakowe, obrane mięso rakowe i zagotować wszystko razem.
  • Można podawać z grzankami i posiekanym koperkiem.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*