Coraz chętniej sięgamy po żywność, która jest smaczna, zdrowa, wzmacnia organizm, chroni przed chorobami. Żurawina (Oxycoccus) należy do rodziny borówki, rodziny, wrzosowatych. Są to wieloletnie, niskie krzewy, o pędach płożących się po ziemi, o wysokości od 15 do 30 cm. Owocem żurawiny są ciemnoczerwone, kuliste jagody o średnicy około 1 cm, kwaśne o lekko cierpkim smaku.
Największymi producentami żurawiny w Europie są Litwa i Białoruś. Krzewy wrzosowców wstępują w Europie (Irlandii, Holandii, Wielkiej Brytanii, Niemczech, na północy Włoch), a także w Azji, Ameryce Północnej. Na skalę przemysłową żurawina uprawiana jest w Kanadzie i Chile. W Polsce żurawina uprawiana jest na niewielką skalę, w stanie dzikim rośnie na torfowiskach, w borach bagiennych, w wielu parkach narodowych, górskich i nizinnych, w rezerwatach, enklawach przyrody chroniących torfowiska i mokradła. Rzadziej rośnie na podmokłych, górskich terenach Karpat i Gór Świętokrzyskich, częściej występuje w chłodnym i wilgotnym klimacie Sudetów.
Żurawina błotna, borówka błotna w Polsce występuje w stanie naturalnym na torfach i na glebach ubogich i bardzo wilgotnych. Żurawina drobnolistna występuje w Polsce w naturalnych stanowiskach. Żurawina wielkoowocowa, borówka wielkożurawinowa w Polsce jest rośliną uprawną, Najlepiej rośnie na terenach z możliwością zalania plantacji w okresie zimy i odprowadzenia wody przed kwitnieniem roślin.
Ze względu na bogactwo składników odżywczych oraz składników produktu leczniczego, od wielu lat żurawina jest surowcem w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym. Owoce żurawiny są bogatym źródłem witamin: A, C, E, K, witamin z grupy B – B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), B6, B9 (kwas foliowy). Zawierają mikroelementy takie jak: cynk, jod, magnez, miedź, potas, sód, wapń i żelazo.
Przepisy z żurawiną:
- Pierś z kaczki z konfiturą żurawinowo – porzeczkową
- Ciasto żurawinowe z lukrem królewskim i posypką
- Ciasto ucierane z żurawiną i pomarańczowym lukrem
- Pieczony ser camembert z żurawiną i porzeczką
- Konfitura z żurawiny i czerwonej porzeczki
Żurawina to owoc o unikalnych właściwościach zdrowotnych.
- ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze,
- ma działanie przeciwreumatyczne,
- suszona żurawina ma niską zawartość tłuszczu i jest cennym źródłem błonnika,
- chroni przed wrzodami żołądka, problemami jelitowymi,
- usuwa wolne rodniki, zapobiega próchnicy i chorobom dziąseł, chroni szkliwo,
- poprawia pracę serca i przynosi ulgę kobietom w okresie menopauzy,
- wyciąg z owoców żurawiny wspomaga, terapię leczenia zapalenia bakteryjnego dróg moczowych, likwiduje bolesną kolkę nerkową,
- wzmacnia odporność immunologiczną , spowalnia procesy starzenia się skóry,
- flawony są silnymi antyutleniaczami, są naturalną ochroną przed miażdżycą,
- zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia (serca, tętnic i żył),
- wpływa na całkowitą detoksykację organizmu,
- pomocna jest przy infekcjach wirusowych i bakteryjnych górnych dróg oddechowych (zapalenie migdałów, przeziębienie, angina, grypa),
- jest stosowana w leczeniu chorób nerek i pęcherza moczowego,
- zmienia kwasowość moczu, sok z żurawiny przeciwdziała powstawaniu kamieni nerkowych,
- pomocna jest w zwalczaniu bakterii E. Coli,
- sok, ekstrakt, podnosi poziom cholesterolu HDL, obniża poziom cholesterolu LDL u cukrzyków,
- obniża wartość ciśnienia tętniczego,
- hamuje rozmnażanie się mikroorganizmów odpornych na wszelkie znane antybiotyki.
Jagody żurawiny znajdują różnorodne zastosowanie w kuchni. Z żurawiny przygotowuje się znakomite konfitury, dżemy, soki, nalewki, sosy. Są doskonałym dodatkiem do sałatek, serów, mięsa, wędlin, ryb. Sos żurawinowy to dodatek do dziczyzny. Te cierpko-kwaśne owoce można suszyć i kandyzować. Są dodatkiem do pieczywa, ciast, kisieli, galaretek, naturalną i zdrową przekąską do pracy i szkoły.
Ciekawostki o żurawinie
- Naukowcy amerykańscy przeprowadzili badania na gryzoniach chorych na raka jelita grubego. Ekstrakt z żurawiny zabija komórki nowotworowe, zmniejsza i zapobiega powstaniu nowych.
- Żurawina mrożona, nie traci swoich właściwości odżywczych i zdrowotnych.
- Suszona żurawina, swoje właściwości utrzymuje przez kilka lat.