Przepis | Strona główna | Blog | Żurawina. Małe owoce o cennych właściwościach
Żurawina. Małe owoce o cennych właściwościach

Żurawina. Małe owoce o cennych właściwościach

Coraz chętniej sięgamy po żywność, która jest smaczna, zdrowa, wzmacnia organizm, chroni przed chorobami. Żurawina (Oxycoccus) należy do rodziny borówki, rodziny, wrzosowatych. Są to wieloletnie, niskie krzewy, o pędach płożących się po ziemi, o wysokości od 15 do 30 cm. Owocem żurawiny są ciemnoczerwone, kuliste jagody o średnicy około 1 cm, kwaśne o lekko cierpkim smaku.

Żurawina. Małe owoce o cennych właściwościach

Największymi producentami żurawiny w Europie są Litwa i Białoruś. Krzewy wrzosowców wstępują w Europie (Irlandii, Holandii, Wielkiej Brytanii, Niemczech, na północy Włoch), a także w Azji, Ameryce Północnej. Na skalę przemysłową żurawina uprawiana jest w Kanadzie i Chile. W Polsce żurawina uprawiana jest na niewielką skalę, w stanie dzikim rośnie na torfowiskach, w borach bagiennych, w wielu parkach narodowych, górskich i nizinnych, w rezerwatach, enklawach przyrody chroniących torfowiska i mokradła. Rzadziej rośnie na podmokłych, górskich terenach Karpat i Gór Świętokrzyskich, częściej występuje w chłodnym i wilgotnym klimacie Sudetów.

Żurawina błotna, borówka błotna w Polsce występuje w stanie naturalnym na torfach i na glebach ubogich i bardzo wilgotnych. Żurawina drobnolistna występuje w Polsce w naturalnych stanowiskach. Żurawina wielkoowocowa, borówka wielkożurawinowa w Polsce jest rośliną uprawną, Najlepiej rośnie na terenach z możliwością zalania plantacji w okresie zimy i odprowadzenia wody przed kwitnieniem roślin.

Ze względu na bogactwo składników odżywczych oraz składników produktu leczniczego, od wielu lat żurawina jest surowcem w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym. Owoce żurawiny są bogatym źródłem witamin: A, C, E, K, witamin z grupy B – B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), B6, B9 (kwas foliowy). Zawierają mikroelementy takie jak: cynk, jod, magnez, miedź, potas, sód, wapń i żelazo.

Przepisy z żurawiną:

Żurawina to owoc o unikalnych właściwościach zdrowotnych.

  • ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze,
  • ma działanie przeciwreumatyczne,
  • suszona żurawina ma niską zawartość tłuszczu i jest cennym źródłem błonnika,
  • chroni przed wrzodami żołądka, problemami jelitowymi,
  • usuwa wolne rodniki, zapobiega próchnicy i chorobom dziąseł, chroni szkliwo,
  • poprawia pracę serca i przynosi ulgę kobietom w okresie menopauzy,
  • wyciąg z owoców żurawiny wspomaga, terapię leczenia zapalenia bakteryjnego dróg moczowych, likwiduje bolesną kolkę nerkową,
  • wzmacnia odporność immunologiczną , spowalnia procesy starzenia się skóry,
  • flawony są silnymi antyutleniaczami, są naturalną ochroną przed miażdżycą,
  • zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia (serca, tętnic i żył),
  • wpływa na całkowitą detoksykację organizmu,
  • pomocna jest przy infekcjach wirusowych i bakteryjnych górnych dróg oddechowych (zapalenie migdałów, przeziębienie, angina, grypa),
  • jest stosowana w leczeniu chorób nerek i pęcherza moczowego,
  • zmienia kwasowość moczu, sok z żurawiny przeciwdziała powstawaniu kamieni nerkowych,
  • pomocna jest w zwalczaniu bakterii E. Coli,
  • sok, ekstrakt, podnosi poziom cholesterolu HDL, obniża poziom cholesterolu LDL u cukrzyków,
  • obniża wartość ciśnienia tętniczego,
  • hamuje rozmnażanie się mikroorganizmów odpornych na wszelkie znane antybiotyki.

Jagody żurawiny znajdują różnorodne zastosowanie w kuchni. Z żurawiny przygotowuje się znakomite konfitury, dżemy, soki, nalewki, sosy. Są doskonałym dodatkiem do sałatek, serów, mięsa, wędlin, ryb. Sos żurawinowy to dodatek do dziczyzny. Te cierpko-kwaśne owoce można suszyć i kandyzować. Są dodatkiem do pieczywa, ciast, kisieli, galaretek, naturalną i zdrową przekąską do pracy i szkoły.

Ciekawostki o żurawinie

  1. Naukowcy amerykańscy przeprowadzili badania na gryzoniach chorych na raka jelita grubego. Ekstrakt z żurawiny zabija komórki nowotworowe, zmniejsza i zapobiega powstaniu nowych.
  2. Żurawina mrożona, nie traci swoich właściwości odżywczych i zdrowotnych.
  3. Suszona żurawina, swoje właściwości utrzymuje przez kilka lat.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image