Znasz to uczucie nadchodzącego popołudniowego kryzysu, gdzie sięgnięcie po cukierka lub puszkę coli wydaje się jedynym ratunkiem? Choć taki przypływ cukru może początkowo wydawać się pobudzeniem, szybko przeradza się w zaspanie, zmęczenie i chęć sięgnięcia po kolejną dawkę cukru. Badanie opublikowane w „Current Developments in Nutrition” z czerwca 2020 r. wykazało, że ludzie doświadczający większych spadków poziomu cukru we krwi, odczuwają większy głód i spożywają więcej kalorii niż osoby z mniejszymi spadkami cukru. Z biegiem czasu, takie dodatkowe kalorie mogą być powodem przyrostu masy ciała.
Możemy łatwo zminimalizować negatywny wpływ podjadania poprzez wybieranie zdrowych przekąsek. Taka zmiana może dostarczyć nam również niezbędnych składników odżywczych, zapobiegać przejadaniu się i tym samym pomóc w utrzymaniu prawidłowej wagi.
Szklanka borówek
Borówki czy jagody posiadają właściwości zbawienne dla naszej wagi i zdrowia. Badania wykazały, że te maleńkie perełki oferują jedne z najwyższych poziomów przeciwutleniaczy wśród owoców. Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) szacuje, że jedna filiżanka świeżych borówek zawiera około 14,6 miligrama witaminy C, co czyni je świetnym źródłem przeciwutleniaczy. Ponadto, 1 szklanka świeżych borówek zawiera jedynie 86 kalorii. Wystarczy włożyć je do zamrażarki, aby otrzymać chrupiącą, słodką przekąskę.
Gotowane jajka
Ugotuj partię jajek, włóż je do lodówki, a otrzymasz błyskawiczną przekąskę, po której możesz sięgnąć w każdej chwili. Według USDA, ugotowane na twardo jajko zawiera 6,3 grama białka oraz zaledwie 78 kalorii. Taka wysokobiałkowa przekąska, spożyta rano lub popołudniu, zapewni Ci sytość i może zapobiec przejadaniu się w ciągu dnia. Jajka stanowią również jedno z niewielu produktów żywnościowych zawierających źródło witaminy D będącej kluczowym składnikiem odżywczym dla kości i ogólnego zdrowia. Według USDA, dzięki jednemu jajku zyskasz około 1 mikrograma witaminy D.
Pomarańcze
Czasami im prostsza przekąska tym lepiej dla nas. Pomarańcze są świetnym rozwiązaniem, ponieważ są bogate w witaminy i błonnik, a każda z nich zawiera zaledwie 72 kalorie. Pojedynczy owoc dostarcza prawie 4g błonnika oraz 82 mg witaminy C. Ponadto, fakt, iż musisz spędzić czas na obieraniu i dzieleniu pomarańczy może pomóc Ci delektować się przekąską zapobiegając późniejszemu podjadaniu.
Szklanka truskawek
Jedna szklanka truskawek to świetne źródło błonnika (3 g) oraz witaminy C (97,6 mg). Taka porcja dostarcza nam zaledwie 53 kalorii. Mimo iż sezon na świeże truskawki nie trwa długo, zawsze możesz posłużyć się mrożonymi owocami.
Paluszki serowe
Paluszki serowe to doskonała przekąska, po którą sięgniesz w każdym miejscu. Wybierz jeden kawałek odtłuszczonego sera mozzarella, a otrzymasz 85 kalorii i aż 6,7 g białka, zgodnie z USDA. Ponadto, paluszki serowe to dobre źródło wapnia, minerału kluczowego dla zdrowia kości.
Pół szklanki płatków owsianych
Kiedy nawiedzi Cię popołudniowy kryzys, przygotuj sobie owsiankę złożoną z połowy szklanki płatków owsianych. Według USDA, taka porcja płatków ugotowanych w wodzie, zawiera zaledwie 83 kalorie. Dostarczysz w ten sposób organizmowi 4 g błonnika, dzięki któremu uczucie sytości utrzyma się na długo. Możesz wzbogacić smak owsianki poprzez dodanie do niej cynamonu, co nie spowoduje gwałtownego wzrostu cukru we krwi.
Migdały
Według USDA, orzechy takie jak migdały są doskonałym źródłem białka roślinnego oraz witaminy C. Białko zapewnia poczucie sytości, a witamina E posiada ważne właściwości przeciwutleniające wspierające ogólny stan zdrowia. Ponadto, migdały oferują zdrowe dla serca, obniżające poziom cholesterolu jednonienasycone tłuszcze. Zamiast sięgać po chleb, wybierz migdały, by uzyska c dodatkowy zastrzyk energii. Taka porcja dostarcza 172 kalorii, zatem możesz wybrać zaledwie kilka sztuk tych orzechów, aby nie przekroczyć limitu 100 kalorii.
¼ szklanki suszonej żurawiny
Suszona żurawina to również przekąska, po którą z łatwością sięgniemy będąc w drodze. Dodatkowo, zawiera ona przeciwutleniacze, takie jak kwercetyna wspomagająca zmniejszanie szkodliwych uszkodzeń oksydacyjnych w organizmie. ¼ szklanki suszonej żurawiny zawiera około 100 kalorii oraz 10 g błonnika.
Osiem mini marchewek z hummusem
Osiem surowych mini marchewek zawiera zaledwie 42 kalorie i stanowi doskonałe źródło beta-karotenu i luteiny, które są ważnymi składnikami odżywczymi dla zdrowia naszych oczu. Połącz marchewki z łyżką dipu takiego jak hummus (30 kalorii) zawierającego błonnik (1 g), białko (1,5 g) i dawkę zdrowego tłuszczu (1,3 g), a poczujesz sytość na jeszcze dłużej.
Dwie łyżki hummusu
Odmierz 2 łyżki hummusu, co dostarczy około 60 kalorii i połącz go z ogórkiem (1,5 kalorii) lub łodygą selera (9 kalorii), aby otrzymać 100-kaloryczną przekąskę. Hummus stanowi świetne źródło białka, a warzywa – błonnika.