Banany należą do owoców o wielu właściwościach zdrowotnych i do najpopularniejszych owoców tropikalnych. Z botanicznego punktu widzenia uznawane są jako byliny i jagody. Banany uprawiane są od tysięcy lat. Prawdopodobnie uprawiane były na terenach Azji Południowej już pięć tysięcy lat temu. W XVI wieku portugalscy żeglarze, podróżnicy i odkrywcy przywieźli banany z Afryki Zachodniej do Nowego Świata.
Uprawy rozpowszechnione są niemal na wszystkich kontynentach o ciepłym klimacie od Ameryki Południowej i Środkowej po Azję, Afrykę i Australię. Obecnie uprawiane są w niemal 100 krajach. Największe plantacje znajdują się w Indiach, Chinach, Peru, Ekwadorze, Indonezji, na Filipinach i Brazylii.
Znanych jest 300 odmian bananów a gatunków uprawnych około 20. Owoce bananów bogate są w składniki odżywcze. Dostarczają cennych witamin: C, E, śladowe ilości witaminy A i K, a także witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6). Owoce bananów to skarbnica mikro i makro elementów, składników niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawierają szczególnie dużo potasu, znajdziemy w nich również cyk, magnez, żelazo, wapń, fosfor, fluor, sód. Banany dostarczają węglowodanów (cukrów), błonnika pokarmowego, a także niewielkie ilości tłuszczów. Na uwagę zasługuje obecność aminokwasów, które wspomagają wzrost i utrzymanie masy mięśniowej.
Przepisy na bananowe dania:
- Śniadaniowy shake bananowy na zimno
- Chlebek bananowy. Koniecznie choć raz spróbuj
- Owsianka bananowa z brzoskwiniami paraguayayo
- Chlebek bananowy z przejrzałych bananów bez użycia miksera
- Pieczona owsianka bananowo – czekoladowa
Banany, źródło zdrowia.
- Banany są owocami o najwyższej zawartości potasu. Stabilizują poziom ciśnienia krwi, poprawiają elastyczność w żyłach krwionośnych oraz tętnicach osłabiają czynniki rozwoju zmian miażdżycowych, ataków serca, oraz udarów.
- Prebiotyki powszechnie nazywane fruktooligosacharydami są zapasowymi cukrami roślinnymi, regulują pracę przewodu pokarmowego, poprawiają florę bakteryjną w jelitach, zwiększają wchłanianie składników odżywczych. Banany warto jeść podczas brania antybiotyków.
- Dopamina zawarta w bananach poprawia nastrój, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu, poprawia pamięć.
- W bananach znajduje się pektyna, substancja odżywcza, która obniża poziom złego cholesterolu LDL, poprawia insulinowrażliwość, oczyszcza organizm z toksyn.
- Żelazo jest składnikiem hemoglobiny (barwnika krwi) i mioglobiny (znajduj się w mięśniach). Żelazo zawarte w bananach odgrywa rolę budulca czerwonych krwinek, przez co polecane są przy anemii.
- Magnez w bananach skutecznie łagodzi bóle miesiączkowe, rozluźnia mięśnie, reguluje cykle miesiączkowe.
- Witamina A, E oraz B6 to grupa witamin wspomagająca odporność organizmu osłabionego przez infekcje.
- Karotenoidy jako naturalne antyoksydanty chronią przed chorobami przewlekłymi, są naturalnymi składnikami krwi i tkanek.
- Banany neutralizują kwasy żołądkowe. W codziennej diecie nie podrażniają żołądka, łagodzą soki trawienne, eliminują zgagę.
- Witamina B oraz magnez łagodzi stres i zmęczenie.
- Tryptofan nazywany jest hormonem szczęścia.
- Indeks glikemiczny bananów zależy od stopnia dojrzałości owoców. W przypadku dojrzałego banana wynosi 51, w bananie z zieloną skórką spada do 30. Osoby chorujące na cukrzycę powinny jeść banany mniej dojrzałe.
- Banany dzięki dużej ilości potasu można podawać dzieciom, gdyż wspomagają leczenie biegunki.
- Skórka banana ma prozdrowotne właściwości. Wykorzystywana jest do leczenia kurzajek, posiada enzymy łagodzące ból, obrzęk i ukąszenia owadów.
- Banany przejrzałe, z ciemnymi plamami na skórce posiadają największą ilość wartości zdrowotnych.
Ciekawostki o bananach
- Banany są uważane za najstarsze rośliny uprawiane przez człowieka. O bananach wspomina starohinduski epos datowany na VII-VI w.p.n.e. W IV w.p.n.e. Bananów próbował Aleksander Wielki podczas wyprawy do Indii.
- Wizerunki na egipskich i asyryjskich freskach i rzeźbach potwierdzają, że banany były znane za czasów faraonów.
- Banany w 75% składają się z wody, zawierają dużą ilość kalorii – 100 g owocu to 90 kcal.
- Nazwa banan pochodzi od arabskiego słowa banan, oznaczającego „palec”, kształtem przypominający ludzki palec lub afrykańskiego języka wolof, określenia „banaana”.
- Na przeciętnej bananowej łodydze rośnie 240 sztuk owoców.
- Skórka banana ma właściwości wybielające. Wewnętrzną stroną bananowej skórki można wybielać zęby.
- Skóra banana wykorzystywana jest do polerowania srebra.
- Banany to cenny składnik kompostu do roślin doniczkowych i ogrodowych.
- Nieprawdą jest, że w końcówkach bananów są pasożyty wywołujące groźną chorobę. Ciemna końcówka banana to pozostałość po kwiatostanie.
- Aby przyspieszyć proces dojrzewania bananów należy je przechowywać z jabłkami, które wydzielają etylen.
Banany doskonale znane są w kuchniach całego świata. Można dodawać je do deserów, wypieków, jeść na surowo w połączeniu z innymi owocami, w postaci suszu, dodawać do sałatek, do płatków owsianych lub musli w połączeniu z mlekiem jako śniadaniowy dodatek, jako koktajl bananowy w połączeniu z owocami oraz warzywnymi. Banany to również składnik dań obiadowych, nadają się do białych mięs, do smażenia i grilowania.