Dzisiaj przychodzę ze świeżutkim przepisem na zdrowe batony śliwkowe z płatkami owsianymi. Sycące batony energetyczne bez dodatku cukru to przekąska idealna dla dzieci i dorosłych. Możesz poczęstować nimi nawet niemowlaka, batony wychodzą miękkie i nawet maluszek poradzi sobie z nimi bez problemu. Takie batony nasycą na długo, możesz spakować je ze sobą na wynos i zjeść w każdej chwili w ciągu dnia. Ważne by do przygotowania poniższych batonów użyć słodkich śliwek, które łatwo odchodzą od pestki. Ja użyłam śliwek żółtych i czerwonych, ale równie dobrze mogą to być śliwki węgierki. Do przygotowania batonów potrzebujesz też kilku suszonych daktyli, które z powodzeniem zastąpią cukier. Daktyle suszone powinny być miękkie, jeśli daktyle których używasz są mocno wysuszone i twarde, musisz je najpierw namoczyć w ciepłej wodzie. Użyłam daktyli z serii So Soft! z Hello, uwielbiam owoce suszone z tej firmy ponieważ są bardzo miękkie. Nawet małe dziecko poradzi sobie z suszonymi owocami z tej serii. Jednocześnie nie zawierają one żadnych innych dodatków, nie ma w nich cukru ani konserwantów, jedynie same wysuszone owoce.