Przepis | Strona główna | Dla dziecka | Batony śliwkowe z płatkami owsianymi
Batony śliwkowe z płatkami owsianymi

Batony śliwkowe z płatkami owsianymi

Dzisiaj przychodzę ze świeżutkim przepisem na zdrowe batony śliwkowe z płatkami owsianymi. Sycące batony energetyczne bez dodatku cukru to przekąska idealna dla dzieci i dorosłych. Możesz poczęstować nimi nawet niemowlaka, batony wychodzą miękkie i nawet maluszek poradzi sobie z nimi bez problemu. Takie batony nasycą na długo, możesz spakować je ze sobą na wynos i zjeść w każdej chwili w ciągu dnia. Ważne by do przygotowania poniższych batonów użyć słodkich śliwek, które łatwo odchodzą od pestki. Ja użyłam śliwek żółtych i czerwonych, ale równie dobrze mogą to być śliwki węgierki. Do przygotowania batonów potrzebujesz też kilku suszonych daktyli, które z powodzeniem zastąpią cukier. Daktyle suszone powinny być miękkie, jeśli daktyle których używasz są mocno wysuszone i twarde, musisz je najpierw namoczyć w ciepłej wodzie. Użyłam daktyli z serii So Soft! z Hello, uwielbiam owoce suszone z tej firmy ponieważ są bardzo miękkie. Nawet małe dziecko poradzi sobie z suszonymi owocami z tej serii. Jednocześnie nie zawierają one żadnych innych dodatków, nie ma w nich cukru ani konserwantów, jedynie same wysuszone owoce.

Śliwkowe batony owsiane

Śliwkowe batony owsiane

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: WypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

12

sztuk
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

30

min.
Kalorie

300

kcal

Zdrowe batony owsiane ze śliwkami. Batony śliwkowe bez dodatku cukru. Zdrowa przekąska dla dzieci i dorosłych.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 200 g 200 płatków owsianych pełnoziarnistych

  • 400 g 400 śliwek słodkich i dojrzałych

  • 200 ml 200 napoju owsianego

  • 1 łyżka 1 masła orzechowego

  • 4 4 daktyle suszone*

  • 1 łyżeczka 1 ciemnego kakao

Sposób przygotowania:

  • Użyj dojrzałych i słodkich śliwek, które łatwo odchodzą od pestki. Śliwki umyj, odpestkuj i pokrój na mniejsze części. Przełóż do naczynia blendera.
  • Dodaj napój owsiany oraz suszone daktyle. Użyłam bardzo miękkich daktyli i takie też polecam, jeśli używasz daktyli twardych i mocno wysuszonych, musisz je wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie i poczekać aż zmiękną. Śliwki, napój owsiany i daktyle zblenduj na gładki mus.
  • Mus wymieszaj z płatkami owsianymi, do masy dodaj jeszcze pastę orzechową oraz kakao. Całość przelej do formy żaroodpornej o wymiarach około 30×20 centymetrów wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni (grzanie góra, dół) i piecz przez 30 minut. Zdrowe batony
  • Pozostaw do całkowitego wystudzenia i pokrój na mniejsze batony.Batony owsiane bez cukru

Uwagi:

  • * użyłam daktyli suszonych z serii So Soft! z firmy Hello Natura. Są one bardzo miękkie i nie ma konieczności wcześniejszego namaczania ich w wodzie.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*