Przepis | Strona główna | Zupy | Chorwacka zupa pomidorowa z češljanci
Chorwacka zupa pomidorowa z češljanci

Chorwacka zupa pomidorowa z češljanci

Chorwacja to dla wielu z nas śródziemnomorska kraina przepełniona smakami Adriatyku – ryb i owoców morza. Jednak adriatycka część Chorwacji, Dalmacja, to tylko niewielki obszar tego jakże rozległego południkowo kraju. A skoro kraj jest duży to nie może w nim zabraknąć bogatej kuchni. W niniejszym przepisie zajmijmy się jednak tym, co znajdziemy w kuchni każdego kraju. Zupą pomidorową. A skoro chorwacka zupa pomidorowa to koniecznie z makaronem češljanci czyli “makaronem zwijanym na drucie”.

Češljanci to gruby makaron, zwinięty, coś co może przypominać połączenie naszych rurek z muszelkami. Češljanci stosuje się głównie do dań z makaronem (jak np. z sosem bolognese, carbonara, śmietankowy z kurczakiem, krewetkowy, zielone i czerwone pesto oraz innymi ciężkimi sosami). Używa się go także do gęstych i pożywnych zup – w tym do zupy pomidorowej przygotowanej z gęstej passaty.

Chorwacka zupa pomidorowa z češljanci

5 z 1 głos
Autor: Paweł Clad Danie: ZupaKuchnia: ChorwackaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

2

godz. 

30

min.
Kalorie

235

kcal

Przedstawiamy prosty i sprawdzony przepis na chorwacką zupę pomidorową na bazie rosołu z passatą pomidorową i makaronem češljanci.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 zestaw 1 włoszczyzny rosołowej

  • 2 2 nogi z kurczaka (uda i podudzia)

  • 500 ml 500 passaty pomidorowej

  • 120 g 120 makaronu češljanci

  • 2 liście 2 laurowe

  • 3 kulki 3 ziela angielskiego

  • 1/2 łyżeczki 1/2 bazylii

  • 1/2 łyżeczki 1/2 oregano

  • 1/2 łyżeczki 1/2 majeranku

  • sól i pieprz do smaku

  • woda do gotowania rosołu i makaronu


Sposób przygotowania:

  • Warzywa umyj, obierz i pokrój w ćwiartki. Nogi z kurczaka opłucz w zimnej wodzie. Wsadź wszystko do garnka, zalej zimną wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj przez 120min na małym ogniu.
  • Po dwóch godzinach wyciągnij mięso i warzywa z bulionu. Do czystego bulionu wlej 500ml passaty pomidorowej. Dodaj przyprawy i zagotuj. Gotuj jeszcze przez 20 min
  • Makaron češljanci zagotuj według wytycznych na opakowaniu. Można podawać, smacznego.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*