Chorwacja to dla wielu z nas śródziemnomorska kraina przepełniona smakami Adriatyku – ryb i owoców morza. Jednak adriatycka część Chorwacji, Dalmacja, to tylko niewielki obszar tego jakże rozległego południkowo kraju. A skoro kraj jest duży to nie może w nim zabraknąć bogatej kuchni. W niniejszym przepisie zajmijmy się jednak tym, co znajdziemy w kuchni każdego kraju. Zupą pomidorową. A skoro chorwacka zupa pomidorowa to koniecznie z makaronem češljanci czyli “makaronem zwijanym na drucie”.
Češljanci to gruby makaron, zwinięty, coś co może przypominać połączenie naszych rurek z muszelkami. Češljanci stosuje się głównie do dań z makaronem (jak np. z sosem bolognese, carbonara, śmietankowy z kurczakiem, krewetkowy, zielone i czerwone pesto oraz innymi ciężkimi sosami). Używa się go także do gęstych i pożywnych zup – w tym do zupy pomidorowej przygotowanej z gęstej passaty.