Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Chrupiące gofry jabłkowe
Chrupiące gofry jabłkowe

Chrupiące gofry jabłkowe

Bardzo proste gofry z podstawowych składników. Przepis na szybkie gofry śniadaniowe z tartym jabłkiem. Takie gofry możesz upiec w gofrownicy, sprawdzą się nawet dla niemowlaka który je metodą BLW. Jeśli stosujesz się do zaleceń żywieniowych dla niemowląt i małych dzieci, pomiń dodatek cukru waniliowego, w zastępstwie możesz dodać ziarenka wydłubane z laski wanilii. Gofry wychodzą chrupiące, nie przywierają i ładnie odchodzą od gofrownicy. Osobiście używam gofrownicy z Dezal która ma dość dużą moc, bardzo sobie chwalę to urządzenie w kuchni. Gofry możesz podawać solo lub posmarować je masłem orzechowym albo jogurtem naturalnym. Gofry są wygodne do złapania dla małej rączki, dlatego sprawdzą się też jako drugie śniadanie na świeżym powietrzu. Jakiś czas temu przechodziłyśmy przez trudny okres z córką, kiedy nie chciała spacerować w wózku, bardzo marudziła. Może to nie najlepsza metoda, ale gofry i placuszki ratowały sytuację na spacerach. Dzięki nim mogłyśmy pojechać na dłuższy spacer wózkiem bez płaczu. Zdecydowanie wolałam podać córce taki wartościowy produkt, niż np. chrupki kukurydziane które nie mają praktycznie żadnej wartości odżywczej, a jedynie zapychają żołądek i oklejają zęby sprzyjając próchnicy.

Proste gofry z jabłkami

Proste gofry z jabłkami

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ŚniadanieKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

8

sztuk
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

15

min.
Kalorie

250

kcal

Chrupiące gofry z jabłkiem. Proste i szybkie w przygotowaniu gofry z podstawowych składników. Przepis BLW. Przepis dla dzieci.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 1 jajko w rozmiarze L

  • 200 ml 200 mleka

  • 2 łyżki 2 oleju rzepakowego

  • 150 g 150 mąki pszennej

  • 1/3 łyżeczki 1/3 proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki 1/2 cynamonu cejlońskiego

  • 1 łyżeczka 1 cukru z prawdziwą wanilią*

  • 1 1 jabłko

Sposób przygotowania:

  • W wysokim naczyniu zmiksuj jajko, mleko i olej. Następnie dodaj wszystkie suche składniki: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cynamon cejloński oraz wanilię i wszystko ponownie zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.
  • Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dodaj do masy i wymieszaj już tylko łyżką.
  • Rozgrzej gofrownicę. Na rozgrzaną gofrownicę wylej porcję ciasta i rozprowadź. Gofry smaż po około 3 minut (w zależności od mocy gofrownicy). Upieczone gofry wystudź na kratce, to sprawi że będą chrupiące.

Uwagi:

  • * Dla niemowląt i małych dzieci najlepiej nie dodawać cukru waniliowego, w zamian można dodać ziarenka wydłubane z laski wanilii

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*