Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Gofry z musem nektarynkowym
Gofry z musem nektarynkowym

Gofry z musem nektarynkowym

Do tych gofrów miałam 2 podejścia, za pierwszy razem nie udały się za sprawą źle dobranych proporcji. Zmieniłam nieco przepis i kolejnym razem wyszły już przepyszne. Gofry wychodzą miękkie w środku, mają delikatnie chrupiącą skorupkę. Ważne by do ich przygotowania użyć słodkich i dojrzałych nektaryn lub brzoskwiń, to one zapewniają słodycz waflom. Nektaryn nie musisz obierać ze skórki, natomiast brzoskwinie warto obrać przed dodaniem cząstek owoców do masy. Skórka brzoskwiń daje często nieprzyjemnie szorstką strukturę w tego typu przepisach, osobiście za nią nie przepadam. Natomiast samodzielnie chętnie zajadam brzoskwinie razem ze skórką. Gofry zaserwowałam córeczce ze śliwką węgierką oraz ze smoothie jogurtowo – owocowym z firmy Pilos, które ma bardzo dobry skład (sam jogurt i owoce) oraz jest przepyszne, kupisz je w Lidlu. Smoothie posypałam dodatkowo białym sezamem niełuskanym.

Gofry nektarynkowe przepis BLW

Gofry nektarynkowe przepis BLW

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ŚniadanieKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

8

sztuk
Przygotowanie

10

min.
Smażenie

20

min.
Kalorie

220

kcal

Przepyszne owocowe gofry nektarynkowe. Są bardzo miękkie i wilgotne, nie musisz ich słodzić, są słodkie od dojrzałych owoców.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 2 2 jajka

  • 3 3 dojrzałe nektarynki lub brzoskwinie

  • 1 szklanka 1 maślanki

  • 4 łyżki 4 oleju słonecznikowego

  • 1,5 szklanki 1,5 mąki pszennej

  • 4 łyżki 4 mąki owsianej

  • 1/2 łyżeczki 1/2 proszku do pieczenia

  • 1 łyżka 1 cukru*

  • szczypta soli*


Sposób przygotowania:

  • Same białka ubij ze szczyptą soli (dla maluszka bez soli) na sztywną pianę.
  • Do osobnego naczynia przełóż żółtka, maślankę, olej, oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i opcjonalnie cukier. Dodaj też pokrojone nektarynki razem ze skórką lub brzoskwinie, w przypadku tych drugich wcześniej musisz obrać je ze skórki. Wszystko zblenduj na gładką masę.
  • Do masy dodaj ubite białka, wymieszaj delikatnie szpatułką.
  • Gofry smaż w rozgrzanej gofrownicy po około 3 minuty, delikatnie otwórz gofrownicę i wyjmij gofry podważając drewnianą szpatułką. Wystudź na kratce.

Uwagi:

  • Cukier i sól pomiń jeśli przygotowujesz posiłek dla niemowlaka lub małego dziecka.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*