Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Ciastka bananowe bez cukru
Ciastka bananowe bez cukru

Ciastka bananowe bez cukru

Przepyszne ciastka bananowe z dobrym składem, bez dodatku cukru. Do przygotowania ciastek potrzebujesz zaledwie 3 składników, wymieszasz je widelcem. Przepis jest bardzo prosty a ciastka wychodzą przepyszne. Ciastka będą idealną słodką przekąską dla każdego, możesz przygotować je da małego dziecka które je metodą BLW. Ciasteczka bananowe sprawdzą się na drugie śniadanie albo słodki deser. Mają dużą gęstość odżywczą. W przypadku niemowląt i małych dzieci ważne jest by posiłki były gęste odżywczo, tzn. dostarczały dużo energii. Nie piecz ciastek zbyt długo, 12 minut zdecydowanie wystarczy żeby ciastka pozostały miękkie. Użyj płatków owsianych pełnoziarnistych, nie błyskawicznych. Warto zwrócić też uwagę na masło orzechowe. Jeśli przygotowujesz posiłek dla maluszka masło orzechowe nie powinno zawierać dodatku soli ani cukru, osobiście bardzo lubię masło orzechowe z firmy Krukam w składzie którego są tylko orzeszki ziemne. Zarówno orzechy i masło orzechowe możesz podawać już od początku rozszerzania diety.

Ciastka bananowe z płatkami owsianymi

Ciastka bananowe z płatkami owsianymi

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: WypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

9

porcji
Przygotowanie

5

min.
Pieczenie

12

min.
Kalorie

290

kcal

Najprostsze ciastka owsiane bez dodatku cukru. Ciastka dla dzieci. Ciastka owsiane przepis BLW. Zdrowe ciasteczka bananowe.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 1 duży dojrzały banan

  • 100 g 100 płatków owsianych pełnoziarnistych

  • 3 łyżki 3 masła orzechowego gładkiego

Sposób przygotowania:

  • Banana obierz ze skórki i rozgnieć dokładnie widelcem. Dodaj masło orzechowe oraz płatki owsiane i wszystko razem wymieszaj do połączenia.Banan, masło orzechowe i płatki owsiane
  • Na blaszkę połóż papier do pieczenia. Łyżką nałóż porcje masy i uformuj okrągłe ciastka. Z podanych proporcji wychodzi 9 dużych ciasteczek.Ciastka bez cukru
  • Ciastka piecz w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni (grzanie góra, dół) przez 12 minut. Po upieczenia pozostaw do wystudzenia. Dopiero po wystudzeniu ciasteczka się zastygną i przestaną się rozpadać.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*