Przepis | Strona główna | Kuchnia Angielska | Cytrynowy Lemon Curd
Cytrynowy Lemon Curd

Cytrynowy Lemon Curd

Cytrynowy curd to mój ulubiony dodatek do deserów i wypieków. Uwielbiam cytrusy, a w szczególności cytryny. Tak jak wszystkie inne cytrusy, cytryny są najpyszniejsze w sezonie zimowym, dojrzałe, z cienką skórką i mnóstwem soku wewnątrz. Lemon curd to cytrynowy mus o konsystencji budyniu, kwaśny i słodki jednocześnie, idealnie przełamuje słodycz ciastek i sernika.

Orzeźwiający Lemon Curd

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: DeserKuchnia: AngielskaTrudność: Łatwe
Ilość

1

słoiczek
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

270

kcal

Najszybszy sposób na cytrynowy curd. Lemon curd to orzeźwiający kwaśno słodki mus o budyniowej konsystencji.

Składniki:

  • 3 soczyste cytryny

  • 3 jajka

  • 100 g białego cukru

  • 100 g masła


Sposób przygotowania:

  • Cytryny sparz wrzątkiem i wyszoruj ich skórkę szczoteczką. Na tarle otrzyj z nich skórkę, następnie z wnętrza wyciśnij sok wyciskarką.
  • Skórkę cytrynową, sok, jajka, masło oraz cukier przełóż do rondelka. Ustaw na palniku i podgrzewaj na niewielkim ogniu, cały czas mieszając rózgą kuchenną do momentu zgęstnienia kremu. Idealnie gęsty Lemon Curd będzie miał budyniową konsystencję.
  • Krem cytrynowy przetrzyj przez drobne sitko pozbywając się grudek. Przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce maksymalnie do 7 dni.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook



Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*