Przepis | Strona główna | Blog | Dlaczego warto jeść ryby? Bo ryby są zdrowe!
Dlaczego warto jeść ryby? Bo ryby są zdrowe!

Dlaczego warto jeść ryby? Bo ryby są zdrowe!

Ryby to zdrowe i pożywne pokarmy, które mogą zapewnić różnorodne korzyści zdrowotne – w tym niższe ryzyko chorób serca i układu krążenia. Według American Heart Association jedzenie ryb dwa razy w tygodniu zmniejsza ryzyko udaru, chorób serca, niewydolności serca, nagłej śmierci sercowej i niewydolności serca. Aby osiągnąć najlepszy możliwy efekt zdrowotny, zaleca się dwa posiłki ze 100 gramami ryb na tydzień. Ryba powinna być najlepiej grillowana lub gotowana, a nie smażona.

Jest to szczególnie korzystne, gdy rybne posiłki zastępują niezdrowe pokarmy z wysoko nasyconym tłuszczem, solą i dodatkiem cukru. Metaanaliza obejmująca ponad 20 badań sugeruje, że spożywanie jednego do dwóch posiłków rybnych tygodniowo może zmniejszyć ryzyko chorób serca o 36 procent.

Szczególnie kwasy tłuszczowe omega 3 mają pozytywny wpływ na serce. Kwasy tłuszczowe omega 3 zapewniają bardziej elastyczne tętnice, zapobiegają krzepnięciu krwi, obniżają ciśnienie krwi, stabilizują bicie serca, a tym samym zmniejszają ryzyko chorób serca. Kwasy tłuszczowe omega 3 również wydają się zmniejszać ryzyko niektórych rodzajów raka.

Ważne dla rozwoju płodu.

Suplementy rybne lub omega 3 u kobiet w ciąży i karmiących piersią są ważne dla rozwoju mózgu i wzroku dziecka. Spożycie kwasów tłuszczowych omega 3 w czasie ciąży, zarówno poprzez jedzenie, jak i suplementację, może zmniejszyć ryzyko przedwczesnego porodu i niskiej masy urodzeniowej. Brak kwasów tłuszczowych omega 3 zwiększa ryzyko depresji poporodowej.

Niski poziom jodu u matki może hamować rozwój poznawczy dziecka. Łagodny i umiarkowany niedobór jodu w czasie ciąży może prowadzić zarówno do fizycznych, jak i poznawczych uszkodzeń rozwojowych. Niedobór jodu z czasem może prowadzić do obniżonej inteligencji (IQ).

Dzieci karmione piersią przez matkę, która je ryby podczas ciąży i która nadal je ryby po urodzeniu, mają statystycznie wyższe IQ. Ponadto rozwijają lepszą widoczność w wieku od trzech do czterech lat, niż u matek, które nie jedzą ryb. Tran jest zalecany jako źródło witaminy D dla wszystkich niemowląt w wieku od czwartego tygodnia życia.

Kwasy tłuszczowe omega 3 i jod są zatem ważne zarówno dla matki, jak i dziecka, ale jednocześnie ostrzega się przed spożywaniem zbyt dużej ilości niektórych rodzajów ryb. W ciąży, karmiących piersią i małych dzieci przestrzega się przed jedzeniem hodowlanych ryb słodkowodnych.
Kobiety w ciąży nie powinny jeść krewetek.

Sushi ze świeżych ryb można jeść, ale unikaj mięsa foki, niebieskiego halibuta powyżej trzech kilogramów, dużych ryb słodkowodnych, rekina, miecznika, świeżego tuńczyka, wątróbki rybnej i produktów z wątróbek rybnych. Ryba to znacznie więcej niż kwasy tłuszczowe omega 3 i jod. Jest także doskonałym źródłem białka, witaminy D, witaminy B12 i selenu.

Tłuste ryby zapobiegają łamliwości kości.

Najgrubsze ryby zawierają największą ilość witaminy D i kwasów tłuszczowych omega 3, podczas gdy najsmuklejsze ryby zawierają dwa razy więcej jodu niż ryby tłuste. Przykładami tłustych gatunków ryb są łosoś, pstrąg, makrela, halibut, śledź i szprot. Dorsz, czarniak i plamiak to przykłady chudych ryb, podczas gdy turbot, sum i karmazyn są rybami półtłustymi. Jeśli wiesz, że masz za małe spożycie wapnia i witaminy D, a tym samym zwiększone ryzyko rozwoju osteoporozy, warto spożywać więcej tłustych ryb.

Zastępując mięso i produkty mięsne tłustymi rybami, całkowite spożycie energii i tłuszczu niekoniecznie się zmieni, ale tłuszcz będzie zdrowszy, a posiłki będą bardziej prozdrowotne. Jeśli wybierzesz chude ryby zamiast mięsa, poziom tłuszczu i energii również zostanie zmniejszony. Najlepiej jest regularnie jeść zarówno tłuste ryby, jak i chude ryby.

Alternatywą dla obiadu rybnego jest zjedzenie kawałka tuńczyka, makreli w pomidorach lub sardynek. Jedna kanapka dzienne z takim obkładem może zastąpić obiad rybny w tygodniu. Aby cieszyć się pozytywnymi skutkami zdrowotnymi ryb, nie ma wiele do zrobienia. Wystarczy jedna lub dwie porcje tłustych ryb tygodniowo, aby zapewnić zdrowsze – a może i dłuższe – życie.

Smażona ryba w panierce z talarkami ziemniaków

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*