Faszerowane papryki na Halloween

Faszerowane papryki na Halloween

Pomysł na straszne papryki z okazji Halloween. Pomarańczowe papryki przypominające Halloweenowe dynie to przepis obowiązkowy do przygotowania 31 października. Przepis na paprykowe duchy jest niezwykle prosty, a zarazem efektowny. Polecam przygotować tę paprykę szczególnie dla dzieci, z pewnością ucieszą się z takiej wersji obiadu. Do przepisu najlepiej sprawdzi się papryka pomarańczowa, która najbardziej przypomina dynię. Osobiście użyłam papryki zielono – pomarańczowej, bo tylko taką udało mi się znaleźć w warzywniaku, mimo to wyglądała obłędnie. Papryka jest nafaszerowana klasycznie farszem z mięsa mielonego i ryżu, na wierzchu posypałam ją jeszcze tartym żółtym serem i dopiero na tym ułożyłam “czapeczkę”. Ser żółty smakowicie się podpiekł tworząc delikatnie chrupiącą skorupkę. Wypróbuj koniecznie przepis na straszne papryki.

Halloweenowe papryki faszerowane ryżem i mięsem mielonym

Halloweenowe papryki faszerowane ryżem i mięsem mielonym

5 z 1 głos
Danie: ObiadKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

25

min.
Pieczenie

35

min.
Kalorie

180

kcal

Halloweenowe faszerowane papryki. Straszne paprykowe duchy przypominające dynie na Halloween. Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 4 4 papryki najlepiej pomarańczowe

  • 1 woreczek 1 ryżu jaśminowego

  • 400 g 400 mięsa mielonego wieprzowego

  • 1 1 czerwona cebula

  • 1 łyżka 1 oleju rzepakowego

  • 1 łyżeczka 1 papryki słodkiej, wędzonej

  • sól i pieprz

  • 80 g 80 sera żółtego

Sposób przygotowania:

  • Papryki umyj i osusz. Zetnij górę każdej papryki i usuń gniazdo nasienne ze środka. Każdej papryce wytnij ostrym nożem oczy, nos i zęby.Papryka duszek
  • Ryż opłukaj 2 razy chłodną wodą. Zalej czystą wodą i ugotuj na niewielkiej mocy palnika według instrukcji na opakowaniu. Nie gotuj ryżu w plastikowym woreczku, najlepiej wysypać go z woreczka.
  • Czerwoną cebulę poszatkuj drobno i zeszklij na patelni z olejem. Po chwili dodaj mięso mielone wieprzowe, rozdrobnij je łyżką i usmaż do całkowitego ścięcia. Pod koniec smażenia przypraw słodką, wędzoną papryką oraz solą i pieprzem. Wymieszaj je z ugotowanym ryżem tworząc farsz.
  • Papryki nadziej mięsem z ryżem. Na wierzchu posyp grubo startym żółtym serem. Przykryj pokrywką z papryki. Ułóż w naczyniu żaroodpornym.Pieczone papryki na Halloween
  • Piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze 180 stopni (z opcją termoobiegu) przez 35-40 minut. Czas pieczenia zależny jest od wielkości papryki, papryka musi być miękka po upieczeniu.Papryka na Halloween

Uwagi:

  • Najlepiej jeśli użyjesz papryki pomarańczowej, wtedy najbardziej przypomina kształtem Halloweenową dynię. Osobiście nie znalazłam w tym okresie pomarańczowych papryk, ale udało mi się dostać zielono – pomarańczowe i też wyglądały strasznie dobrze.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*