Przepis | Strona główna | Dla dziecka | Naleśniki z papryką i serem żółtym
Naleśniki z papryką i serem żółtym

Naleśniki z papryką i serem żółtym

Naleśniki jakich jeszcze nie jadłeś. Kolorowe, wytrawne naleśniki z dodatkiem warzyw w cieście naleśnikowym. Spójrz jak obłędnie prezentują się na talerzu. Do ciasta naleśnikowego dodałam posiekany koperek, tarty żółty ser oraz bardzo drobno pokrojone kolorowe papryki. Naleśniki wyszły przepyszne, smakują dobrze zarówno solo jak i z nadzieniem. Możesz nadziać je np. kurczakiem i zapiec w piekarniku, możesz też posmarować je serkiem naturalnym i zjeść na zimno. Te naleśniki w każdej postaci zostaną zjedzone bardzo szybko. Pamiętaj żeby po przygotowaniu ciasta naleśnikowego odstawić je na około 20 minut, żeby odpoczęło i nabrało lepszej konsystencji. Warto też użyć wody gazowanej, zamiast zwykłej wody. Poniżej znajdziesz wszystkie szczegółowe wskazówki i dokładne proporcje przepisu, dzięki którym przygotujesz te obłędne kolorowe naleśniki z warzywami.

Naleśniki z serem żółtym i kolorową papryką w cieście

Naleśniki z serem żółtym i kolorową papryką w cieście

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: NaleśnikiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

10

sztuk
Przygotowanie

20

min.
Smażenie

20

min.
Kalorie

230

kcal

Kolorowe naleśniki z warzywami w cieście. Warzywne naleśniki z koperkiem, kolorowymi paprykami i serem żółtym. Przepis na wytrawne naleśniki.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 3 3 jajka

  • 250 ml 250 mleka

  • 250 ml 250 wody gazowanej

  • 200 g 200 mąki pszennej do naleśników

  • 3 łyżki 3 oleju rzepakowego

  • szczypta soli

  • 2 łyżki 2 świeżo posiekanego koperku

  • kawałek czerwonej papryki

  • kawałek zielonej papryki

  • kawałek żółtej papryki

  • 100 g 100 sera żółtego

Sposób przygotowania:

  • Do wysokiego naczynia wbij jajka, dodaj mleko, wodę gazowaną, mąkę, olej oraz szczyptę soli. Wszystko razem zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę odstaw na 20 minut, żeby ciasto odpoczęło i nabrało lepszej konsystencji.
  • Warzywne dodatki, czyli koperek i kolorowe papryki pokrój bardzo drobno. Zużyłam po 1/4 części z każdego koloru papryki. Ser żółty zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dodaj do ciasta naleśnikowego i wymieszaj łyżką.
  • Rozgrzej patelnię do smażenia naleśników, nie musisz dawać już dodatkowego tłuszczu. Smaż kolejno naleśniki po obu stronach. Usmażone układaj jeden na drugim na talerzu.
  • Naleśniki idealnie smakują solo, jak również z wytrawnym farszem. Możesz posmarować je np. serkiem naturalnym i zwinąć w rulon.

Uwagi:

  • Jeśli przygotowujesz przepis dla niemowlaka lub małego dziecka, pomiń dodatek soli w przepisie.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*