Przepis | Strona główna | Dla dziecka | Klopsiki w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowym

Klopsiki w sosie koperkowym

Klopsiki z patelni duszone w kremowym sosie koperkowym. Tradycyjny domowy obiad, którym nie pogardzi nikt z domowników. Klopsiki wychodzą soczyste i bardzo aromatyczne, za sprawą dodatku czosnku i podsmażonej cebulki. Sos zawdzięcza swój wyjątkowy smak klopsikom, które uwalniają część aromatu do sosu własnego. Polecam zrobić klopsiki małej wielkości przypominającej orzech włoski. Nieduże klopsiki usmażą się najszybciej, jednocześnie ładniej się prezentują. Najbardziej lubię podawać ten obiad z kaszą gryczaną prażoną oraz mizerią. Na samym dole strony pod przepisem znajdziesz talerzyk obiadowy mojej córki skomponowany z wykorzystaniem poniższego przepisu na klopsiki w sosie koperkowym. Zapraszam również do odwiedzenia innych przepisów na klopsiki: klopsiki w sosie własnym, klopsiki pieczone w koperkowym beszamelu, klopsiki w sosie pieczarkowym lub klopsiki w sosie pomidorowym.

Klopsiki w kremowym sosie koperkowym

Klopsiki w kremowym sosie koperkowym

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ObiadKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

30

sztuk
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

250

kcal

Klopsiki z patelni. Klopsiki duszone w kremowym sosie koperkowym. Przepyszny, domowy obiad dla każdego. Dla dziecka.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • KLOPSIKI
  • 500 g 500 mięsa mielonego wieprzowego

  • 1 1 jajko

  • 5 łyżek 5 bułki tartej

  • 1 łyżka 1 posiekanego koperku

  • 2 2 ząbki czosnku

  • 1 1 malutka czerwona cebula

  • sól i pieprz

  • 2 łyżki 2 oleju do smażenia

  • SOS KOPERKOWY
  • 400 ml 400 gorącej wody

  • 100 g 100 śmietany 18%

  • 2 łyżeczki 2 mąki ziemniaczanej

  • 3 łyżki 3 posiekanego koperku

  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  • KLOPSIKI KOPERKOWE
  • Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Czerwoną cebulę poszatkuj bardzo drobno i podsmaż do zezłocenia. Zostaw do wystudzenia.
  • Do dużej misy przełóż mięso mielone. Dodaj jajko, bułkę tartą, czosnek przeciśnięty przez praskę, smażoną cebulkę, posiekany koperek oraz przyprawy. Masę zagnieć dłońmi, po czym uformuj niewielkie klopsiki.
  • Na tej samej patelni rozgrzej kolejną łyżkę oleju i obsmaż na nim klopsiki z każdej strony, aż lekko przyrumienią się.
  • SOS KOPERKOWY
  • Klopsiki zalej gorącą wodą i duś pod przykryciem przez 15 minut. Co jakiś czas możesz je obrócić na drugą stronę.
  • Śmietanę wymieszaj z mąką ziemniaczaną, dolej 1 chochelkę sosu z patelni i zblenduj. Mieszankę ponownie przelej na patelnię z klopsikami. Dodaj posiekany koperek. Podgrzewaj i mieszaj przez 3-5 minut do momentu zagęszczenia się sosu. Pod koniec dopraw do smaku pieprzem i solą wedle uznania.

Uwagi:

  • Klopsiki wraz z sosem możesz zamrozić.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*