Małże gotowane w piwie

Małże gotowane w piwie

Nie będzie przesadą nazwanie małży prawdziwym cudem odżywczym z głębin morskich. Ten cenny produkt dostarcza ogromne ilości białka budującego mięśnie (17 gram na 100 gram porcji), zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, żelazo, witaminy z grupy B i selen, który jest przeciwutleniaczem.

Małże są jednym z najczystszych źródeł białka w pożywieniu. W trakcie przemysłowej uprawy tego mięczaka nie są wymagane dodatkowe pokarmy uzupełniające, jak np. przy hodowli łososia czy tilapii. W rzeczywistości małże nawet oczyszczają wodę, odfiltrowując z niej cząstki stałe. Produkcja małży nie wymaga dużych kosztów, miejsca i może być prowadzona w sposób ciągły.

Aby na koniec przekonać Cię o konieczności włączenia małży do codziennej diety, podkreślamy, że w porównaniu z większością innych owoców morza ten przysmak wyróżnia się stosunkowo niskim kosztem i łatwością przygotowania.

Gotowanie małży jest tak proste jak łuskanie gruszek, wystarczy wlać je do płynu i gotować, aż muszle się otworzą. A co z małżami w piwie? W rzeczywistości w tym przepisie piwo służy po prostu jako aromatyczna alternatywa dla zwykłej wody lub wina. Podawaj półmisek z chrupiącym czarnym chlebem do namoczenia w słonym płynie – a za skromną cenę otrzymasz prawdziwe kulinarne dzieło sztuki!

Małże gotowane w piwie

Małże gotowane w piwie

5.0 z 2 głosy
Danie: Owoce morzaKuchnia: GreckaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

210

kcal

Wypróbuj przepis na małże w piwnej zalewie. Błyskawiczny przepis pozwalający ugotować małże już w czasie 30 min. Pyszna alternatywa.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 2 łyżeczki oleju z pestek winogron

  • 1 mała cebula, posiekana

  • 1 łyżeczka soli kuchennej

  • 2 ząbki czosnku, posiekane

  • 1 szklanka ciemnego piwa

  • 900 g małży

  • 2 średnie pomidory

  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny z połowy cytryny

  • 1/2 łyżeczki tymianku mielonego

  • 1/4 łyżeczki czerwonych płatków chili

  • 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu

  • 1 łyżeczka posiekanej pietruszki


Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej olej w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj cebulę, sól; dusić przez około 5 minut, aż cebula zmięknie i zacznie ciemnieć. Dodaj czosnek i odczekaj 1 minutę.
  • Do rondla wlać piwo, dodać pomidory, sok z cytryny, tymianek, płatki chili i czarny pieprz. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
  • Dodaj małże, przykryj rondelek, zwiększ ogień do średniego i gotuj przez około 5 minut, aż muszle się otworzą. Oddziel nieotwarte małże. Dodaj pietruszkę do smaku.
  • Podawaj małże w głębokiej misce z bulionem piwnym i świeżym pieczywem.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*