Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Prawdziwa góralska kwaśnica
Prawdziwa góralska kwaśnica

Prawdziwa góralska kwaśnica

Lata temu zakochałam się w górach, tatrach i Zakopanem, które zmienia się z roku na rok. W tym momencie jedyną i niezmienną rzeczą w tym mieście jest kwaśnica. Przepis jest prosty, a same składniki niedrogie, ale za to efekt wow. Pamiętajcie proszę że kwaśnica smakuje najlepiej na drugi dzień, kiedy nabierze tak zwanej “mocy urzędowej”, wtedy też możecie ją doprawić solą i pieprzem. Koniecznie sprawdź też nasz inny przepis na góralską kwaśnicę na żeberkach.

Prawdziwa góralska kwaśnica

5 z 1 głos
Autor: przepisy użytkowników Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

1

godz. 
Kalorie

255

kcal

Lata temu zakochałam się w górach, tatrach i Zakopanem, które zmienia się z roku na rok. Jedyną i niezmienną rzeczą w mieście jest kwaśnica.

Składniki:

  • 1 pęto kiełbasy

  • 1 żeberko

  • 8 ziemniaków

  • 500 g kapusty kiszonej

  • 6 ziarenek ziela angielskiego

  • 4 liście laurowe

  • sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

  • Pięciolitrowy garnek zapełniamy w 3/4 wodą, dodajemy wszystkie przyprawy i nastawiamy do zagotowania.
  • W tym czasie kroimy ziemniaczki w kostkę, a 2 ostatnie ścieramy na tarce na średnich oczkach i dodajemy do wody (ziemniaki starte na tarce będą naturalnym zagęstnikiem i zawarty w nich krochmal sprawi że zupa nie będzie taka wodnista- jest to babciny patent który sprawdza się również przy innych zupach z użyciem ziemniaka).
  • Kapustę kroimy na drobno. żeberko i pokrojoną w kosteczkę obsmażamy na patelni. tak przygotowane kapustę i mięso dodajemy do wody w momencie kiedy ziemniaki będą w 3/4 ugotowane.
  • Zostawiamy na małym ogniu na następne 45 minut.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook



Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*