Przepis | Strona główna | Blog | Indeks glikemiczny owoców
Indeks glikemiczny owoców

Indeks glikemiczny owoców

Zawsze powtarzamy, że zdrowie jest najważniejsze, a każdy czynnik związany z aspektami żywieniowymi może mieć wpływ na nasz organizm. Jeśli jesteśmy świadomi, że wielu członków naszej społeczności przyjmuje weganizm z powodu problemów zdrowotnych lub koncepcji etycznych, dobrze jest wiedzieć, które aspekty żywności mogą sprzyjać lub pomagać weganom w utrzymaniu zdrowia.

Indeks glikemiczny jest terminem używanym w żywieniu od lat 80-tych, który oblicza szybkość, z jaką węglowodany w żywności, którą spożywamy, są przekształcane w glukozę i wchodzą bezpośrednio do naszego krwiobiegu. Im wyższy indeks glikemiczny, tym szybciej zawarte w nim węglowodany proste przedostają się do krwiobiegu, wpływając na poziom glukozy, produkcję insuliny i wyzwalając w organizmie szereg reakcji energetycznych i hormonalnych, które mogą zwiększać ryzyko wystąpienia przewlekłych chorób zwyrodnieniowych. Pokarmy o niskim indeksie glikemicznym sprzyjają sytości, co w niektórych przypadkach pomaga kontrolować apetyt na jedzenie, a także minimalizuje produkcję insuliny. Indeks glikemiczny uważa się za niski, gdy jest poniżej 50, a wysoki, gdy jest powyżej 70.

Indeks glikemiczny owoców

Główne punkty odniesienia.

Kontynuując podstawowy aspekt indeksu glikemicznego i różnych pokarmów, które mogą podnieść poziom glukozy we krwi, warto wspomnieć, że najwyższa wartość glukozy odpowiada 100, więc aby utrzymać często prawidłowe wartości, najbardziej zalecane pokarmy powinny być poniżej 50.
Podobnie, indeks glikemiczny pomiędzy 55 a 70 dla niektórych owoców jest określany jako pośrednia wartość glikemiczna, a jeśli jest wyższy niż 70, uważany jest za wysoki. Dlatego też zaleca się, aby owoce o wysokiej zawartości glukozy, a tym samym podnoszące poziom glukozy we krwi, były spożywane rzadziej i w bardziej ograniczonym zakresie. Można je jednak spożywać bez nadmiaru.

Oczywiste jest, że owoce przyczyniają się do korzystnego zaopatrzenia w energię wszystkich naszych codziennych czynności, czy to w pracy, czy podczas uprawiania sportu, i pomagają nam to robić w możliwie najzdrowszy sposób. Ogólnie niska zawartość tłuszczu w owocach sprawia, że są one jedną z najwygodniejszych i najbardziej zalecanych opcji pozyskiwania niezbędnych składników odżywczych. Różnica polega na spożywaniu jednego lub drugiego rodzaju owoców w zależności od wyników, jakie chcemy uzyskać, w zależności od pory dnia lub podczas uprawiania sportu.

Indeks glikemiczny w owocach.

Czas, jaki organizm potrzebuje na przekształcenie cukrów zawartych w pożywieniu w glukozę, która następnie przechodzi do krwiobiegu i jest wykorzystywana jako energia, nazywamy indeksem glikemicznym. To, czy jest ona wyższa, czy niższa, wpływa na czas potrzebny do przyswojenia glukozy.
W owocach o niskim indeksie glikemicznym, zawarte w nich cukry są dłużej przyswajane przez organizm. Dlatego ich spożycie jest zalecane przed każdym treningiem lub działaniem, które spowoduje większy wydatek energetyczny przez dłuższy okres czasu. W ten sposób poziom glukozy pozostanie bardziej stabilny, a wydatek energetyczny będzie trwał dłużej. Takim przykładem są letnie owoce, takie jak wiśnie, śliwki czy brzoskwinie.

Z drugiej strony, owoce o wysokim indeksie glikemicznym mają wspomnianą wcześniej wadę, a mianowicie szybkie wchłanianie glukozy, która w bardzo krótkim czasie przechodzi bezpośrednio do krwiobiegu, i są bardziej godne polecenia, jeśli chodzi o szybkie odzyskiwanie energii, są bardziej korzystne do spożycia po pracy lub znacznym wysiłku fizycznym. W tym przypadku, niektóre letnie owoce o wysokim ładunku glikemicznym to arbuz, melon i inne, które cieszą nas przez cały rok, takie jak mango i banan.

Wartość odżywcza owoców.

Powszechnie wiadomo, że owoce składają się prawie w całości z wody, gdyż około 80-90% ich składu stanowi ten płynny pierwiastek. W rzeczywistości, niektóre z owoców wymienionych poniżej w sekcji dotyczącej indeksu glikemicznego, takie jak arbuz, składają się w 93% z wody.

Charakterystyczny słodki smak zawdzięczają swoim prostym składnikom, takim jak węglowodany, które są podstawowym elementem odżywczym w każdym rodzaju owoców. Fruktoza, glukoza i sacharoza stanowią od 5% do 20% zawartości odżywczej owoców, a wartość ta zmienia się proporcjonalnie w zależności od rodzaju owocu.

Wielu ekspertów zaleca zarówno monitorowanie, jak i obliczanie całkowitej zawartości węglowodanów prostych wraz z indeksem glikemicznym każdej potrawy w celu właściwego planowania posiłków, a przede wszystkim lepszej kontroli poziomu cukru we krwi. W ten sposób, mając większą kontrolę nad tym, co jemy, łatwiej będzie nam osiągnąć spadek wagi przy jednoczesnym utrzymaniu stabilnego poziomu glukozy. I oczywiście większa profilaktyka chorób układu krążenia, endokrynologicznych i oczu.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*