Przepis | Strona główna | Blog | Jadalne owady. Koniki polne na naszym talerzu. Poradnik.
Jadalne owady. Koniki polne na naszym talerzu. Poradnik.

Jadalne owady. Koniki polne na naszym talerzu. Poradnik.

Obecnie jedzenie owadów wygląda nieco inaczej niż te kilka dekad temu. Dawniej po szarańczę, koniki polne, świerszcze, mączniki lub po nawet skorpiony pieczone w ogniu ogniska sięgali zazwyczaj ludzie biedni, których nie było stać na zakup mięsa drobiowego, wieprzowego czy też wołowego.

Ludzie mieszkający w Ameryce Środkowej i Południowej, Azji lub w innych krajach, w których bieda jest codziennością. Dlatego łapano owady, po to by móc sobie coś z nich przyrządzić bogaty w białko posiłek.

W Meksyku do dziś popularną opcją na śniadanie jest chleb posmarowany pastą ze zgniecionych koników polnych. Obecnie tego typu pastę wytwarza się ze zwierząt hodowlanych, czyli z owadów, które hoduje się tylko po to by przerobić je na tą konkretną pastę, ale kilka dekad temu ludność Meksyku łapała koniki polne wieczorami, potem je zgniatali, smażyli i tego typu pastą smarowali chleb.

Jeśli chcesz spróbować jadalnych owadów, to musisz sprawdzić najprostszy a zarazem pyszny przepis na jadalne owady. Makaron z konikami polnymi i pesto.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*