Przepis | Strona główna | Dla dziecka | Klopsiki w sosie z cukinią i marchewką
Klopsiki w sosie z cukinią i marchewką

Klopsiki w sosie z cukinią i marchewką

Mięciutkie klopsiki wieprzowe duszone w kremowym sosie z cukinii i marchewki. Pomysł na te klopsiki wpadł mi do głowy całkiem przypadkiem, kiedy próbowałam stworzyć obiad z tego co akurat znalazłam w lodówce. Przepis udał się i smakował tak dobrze, że postanowiłam się nim podzielić na blogu. Klopsiki przygotowałam z mięsa mielonego wieprzowego, zamiast tego możesz użyć mięsa mielonego z indyka lub wieprzowo – wołowego. Użyłam cukinii żółtej, bo akurat takich mamy na działce pod dostatkiem. Z żółtą cukinią sos wychodzi nieco lepszy, żółta odmiana cukinii wydaje się delikatniejsza i słodsza. Jeśli chcesz możesz użyć cukinii odmiany zielonej, którą łatwiej kupić w markecie lub w warzywniaku. Z podanych proporcji wyszło nam na tyle dużo klopsików w sosie, że część zamroziłam. Mrożenie obiadów przy małym dziecku jest wielką oszczędnością czasu, chętnie korzystam z tego sposobu przechowywania żywności. Oczywiście nie trzymam takich posiłków w zamrażarce w nieskończoność, tylko zużywam w przeciągu 1 miesiąca. Warto pamiętać że mrożenie jedynie przedłuża okres przydatności do spożycia, jednak nie powoduje że w przypadku zamrożonych produktów data ważności nie istnieje.

Klopsiki w sosie cukiniowo - marchewkowym

Klopsiki w sosie cukiniowo – marchewkowym

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ObiadKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

6

porcji
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

300

kcal

Klopsiki wieprzowe w kremowym sosie z tartą cukinią i marchwią. Klopsiki z warzywnym sosem najlepiej smakują w towarzystwie kaszy lub ryżu.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 500 g 500 mięsa mielonego wieprzowego

  • 1 1 jajko

  • 3 łyżki 3 bułki tartej

  • 2 łyżki 2 oleju rzepakowego

  • 1 1 duża żółta cukinia

  • 1 1 duża marchew

  • 1 1 cebula

  • 80 ml 80 śmietanki kremówki 30%

  • 1 łyżka 1 mąki pszennej

  • pieprz i sól

  • 1/2 łyżeczki 1/2 kurkumy

Sposób przygotowania:

  • Mięso mielone wieprzowe, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy zagnieć dłonią tworząc jednolitą masę. Uformuj malutkie klopsiki. Usmaż do całkowitego ścięcia na rozgrzanej patelni z tłuszczem. Gotowe klopsiki zdejmij z patelni i przełóż na talerz.
  • Cebulę poszatkuj drobno. Marchew i cukinię zetrzyj na grubszych oczkach tarki. Warzywa usmaż przez 5 minut na patelni na pozostałości aromatycznego tłuszczu z klopsików. Wlej 300 ml gorącej wody, przykryj pokrywką i duś przez 10-15 minut do miękkości warzyw.
  • Śmietanę kremówkę, mąkę pszenną oraz 100 ml gorącej wody zblenduj blenderem ręcznym. Mieszankę przelej na patelnię i wymieszaj z warzywnym sosem.
  • Ponownie dodaj też klopsiki. Podgrzewaj jeszcze 3 minuty aż sos się zagęści. Opcjonalnie dopraw do smaku solą, pieprzem oraz kurkumą.

Uwagi:

  • * dla niemowlaka pomiń dodatek soli w przepisie

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*