Mięciutkie klopsiki wieprzowe duszone w kremowym sosie z cukinii i marchewki. Pomysł na te klopsiki wpadł mi do głowy całkiem przypadkiem, kiedy próbowałam stworzyć obiad z tego co akurat znalazłam w lodówce. Przepis udał się i smakował tak dobrze, że postanowiłam się nim podzielić na blogu. Klopsiki przygotowałam z mięsa mielonego wieprzowego, zamiast tego możesz użyć mięsa mielonego z indyka lub wieprzowo – wołowego. Użyłam cukinii żółtej, bo akurat takich mamy na działce pod dostatkiem. Z żółtą cukinią sos wychodzi nieco lepszy, żółta odmiana cukinii wydaje się delikatniejsza i słodsza. Jeśli chcesz możesz użyć cukinii odmiany zielonej, którą łatwiej kupić w markecie lub w warzywniaku. Z podanych proporcji wyszło nam na tyle dużo klopsików w sosie, że część zamroziłam. Mrożenie obiadów przy małym dziecku jest wielką oszczędnością czasu, chętnie korzystam z tego sposobu przechowywania żywności. Oczywiście nie trzymam takich posiłków w zamrażarce w nieskończoność, tylko zużywam w przeciągu 1 miesiąca. Warto pamiętać że mrożenie jedynie przedłuża okres przydatności do spożycia, jednak nie powoduje że w przypadku zamrożonych produktów data ważności nie istnieje.