Przepis | Strona główna | Dania główne | Klopsiki z indyka w sosie koperkowym
Klopsiki z indyka w sosie koperkowym

Klopsiki z indyka w sosie koperkowym

Moja córka uwielbia mięso i ryby, także większość naszych dań obiadowych zawiera albo jedno albo drugie. Kilka dni temu podałam małej krewetki i to była jedyna mięsno – rybna potrawa która niezbyt zasmakowała. Spróbowałam 2 kęsy i więcej nie chciała. Ale oczywiście nie robię wystawiam osądu że moje dziecko nie lubi krewetek, nie zna ich wystarczająco dobrze. Będę proponować je podobnie. Może akurat tym razem nie miała ochoty lub coś innego miało wpływ na brak apetytu. Mówi się że niemowlę i małe dziecko musi czegoś spróbować co najmniej 15 razy zanim padnie stwierdzenie że czegoś nie lubi. Gusta młodego człowieka na etapie rozszerzania diety dopiero się kształtują. Natomiast w przypadku mięsa mielonego to obiad pewniak u nas, zawsze je chętnie. Mięsko mielone jest miękkie, łatwo się odgryza. Nic dziwnego. Nasze dzisiejsze danie obiadowe zjedliśmy ze smakiem całą rodziną w 3, nawet bez dosalania.

Klopsiki drobiowe pieczone w sosie koperkowym przepis BLW

Klopsiki drobiowe pieczone w sosie koperkowym przepis BLW

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ObiadKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

30

min.
Kalorie

310

kcal

Klopsiki z mięsa mielonego z indyka pieczone w sosie koperkowym na bazie beszamelu. Danie obiadowe dla całej rodziny, także dla dziecka RD.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 500 g 500 mięsa mielonego z indyka

  • 1 1 żółta cebula

  • 1 łyżka 1 oleju słonecznikowo – rzepakowego

  • 1 1 jajko

  • 3 łyżki 3 bułki tartej

  • 1 pęczek 1 koperku

  • 2 szczypty 2 pieprzu

  • 500 ml 500 mleka

  • 2 łyżki 2 masła

  • 2 lekko czubate łyżki 2 mąki pszennej

  • 1/2 łyżeczki 1/2 gałki muszkatołowej


Sposób przygotowania:

  • Cebulę poszatkuj drobno i zeszklij na patelni z odrobiną oleju. Mięso mielone, podsmażoną cebulkę, jajko, bułkę tartą, pół pęczka koperku i szczyptę pieprzu zagnieć dłonią. Z masy uformuj małe klopsiki i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • W rondelku rozpuść masło, po chwili dodaj mąkę i podgrzewaj przez minutę aż mąka się zaparzy. Wlej mleko, mieszaj często rózgą kuchenną i podgrzewaj aż sos delikatnie zgęstnieje (gotowy nie będzie bardzo gęsty, będzie przypominał dość rzadki sos beszamelowy). Na koniec dodaj szczyptę pieprzu, gałkę muszkatołową i pozostałą część posiekanego koperku.
  • Sos koperkowy wylej na klopsiki. Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 170 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu na wierzchu sosu może powstać coś na kształt warstwy kożuchu, wystarczy sos wymieszać z klopsikami i wtedy wszystko ładnie się połączy.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*