Przepis | Strona główna | Blog | Korzyści wynikające z jedzenia orzechów
Korzyści wynikające z jedzenia orzechów

Korzyści wynikające z jedzenia orzechów

Wszystkie orzechy mają różne wartości odżywcze i oferują różne korzyści zdrowotne – dowiedz się, który orzech jest bogaty w wapń, który zapewni zastrzyk białka i ile tłuszczu jest w każdym rodzaju, korzystając z poniższych wskazówek.

Pełne białka, błonnika i niezbędnych tłuszczów orzechy są jednym z najlepszych zakupów w tym sezonie. Porcja wielkości piłki golfowej (około 30 g) niesolonych orzechów stanowi przekąskę zwiększającą witalność i, w przeciwieństwie do większości innych opcji, stanowi mieszankę cennych witamin i minerałów. Wszystkie orzechy mają różne wartości odżywcze i oferują różne korzyści zdrowotne – znajdź opcję idealną dla siebie.

Korzyści wynikające z jedzenia orzechów

Co wiadomo o różnych orzechach?

Migdały

Jeśli unikasz nabiału, migdały bogate w wapń są dobrym wyborem, aby zapewnić sobie wystarczającą ilość tego minerału budującego kości. Migdały są również bogate w witaminę E, substancję odżywczą, która pomaga poprawić kondycję i wygląd skóry. Aby uzyskać dodatkową pomoc dla serca, zamień migdały w płatkach na cały orzech – z nienaruszoną skórką – ponieważ skóra migdałów jest pełna związków chroniących serce zwanych flawonoidami.

Brazylijskie orzechy

Idealne dla osób z niską czynnością tarczycy, orzechy brazylijskie są dobrym źródłem minerału selenu, którego potrzebujemy do produkcji aktywnego hormonu tarczycy. Selen wspiera także odporność i pomaga gojenie się ran. Potrzebujesz tylko trzech lub czterech orzechów brazylijskich dziennie, aby uzyskać cały potrzebny selen.

Orzechy nerkowca

Ponieważ zapewniają dobry poziom białka i są użytecznym źródłem minerałów, takich jak żelazo i cynk, orzechy nerkowca stanowią doskonały wybór, jeśli stosujesz dietę wegetariańską. Są również bogate w magnez, który, jak się uważa, opóźnia utratę pamięci związaną z wiekiem. Dodaj garść do wegetariańskiego smażonego mięsa lub użyj jako masła orzechowego do krakersów lub chleba.

Kasztany jadalne

Kasztany są bogate w węglowodany skrobiowe i błonnik, a w swojej surowej postaci są dobrym źródłem witaminy C. Mają mniej białka niż inne orzechy, ale stanowią dobre uzupełnienie diety w witaminy z grupy B, w tym B6. Mieloną mąkę kasztanową można wykorzystać jako bezglutenową mąkę do ciast i zapiekanek lub kupić świeże lub pieczone kasztany na smaczną przekąskę.

Orzechy laskowe

Wybierz orzechy laskowe, jeśli obawiasz się wysokiego poziomu homocysteiny, aminokwasu, który jest powiązany z problemami z sercem, a także chorobami, takimi jak choroba Parkinsona. Orzechy laskowe są dobrym źródłem kwasu foliowego, który odgrywa kluczową rolę w utrzymywaniu homocysteiny na normalnym poziomie.

Orzechy makadamia

Orzechy makadamia o jednej z najwyższych zawartości tłuszczu, są często używane do dodawania smaku potrawom i dobrze sprawdzają się zarówno w przepisach na słono, jak i na słodko. Chociaż są bogate w tłuszcz, zapewniają dobre poziomy zdrowej odmiany jednonienasyconej. Są bogatym źródłem błonnika i stanowią cenny wkład w minerały, w tym magnez, wapń i potas. Kupuj je w małych partiach i przechowuj ostrożnie, aby uniknąć jełczenia.

Orzechy Pekan

Przyjazne dla serca orzechy pekan są pełne steroli roślinnych, cennych związków, które skutecznie obniżają poziom cholesterolu. Orzechy pekan są również bogate w przeciwutleniacze, które pomagają zapobiegać tworzeniu się płytki nazębnej, która powoduje twardnienie tętnic. Są bogate w kwas oleinowy, zdrowy tłuszcz znajdujący się w oliwkach i awokado. Jako dobre źródło witaminy B3, orzechy pekan są idealnym rozwiązaniem, jeśli walczysz ze zmęczeniem, ponieważ ta witamina pomaga nam uzyskać energię w naszym pożywieniu.

Pistacje

Ponieważ są szczególnie bogate w witaminę B6, która jest ważna dla utrzymania równowagi i zdrowia hormonów, pistacje są dobrym rozwiązaniem dla osób z problematycznymi okresami. Są jedynymi orzechami, które zawierają rozsądne poziomy luteiny i zeaksantyny, dwóch przeciwutleniaczy, które odgrywają ważną rolę w ochronie oczu. Pistacje zawierają również potas i błonnik.

Orzechy włoskie

Zawierają duże ilości przeciwutleniaczy, co oznacza, że orzechy włoskie są przydatne w walce z rakiem. Są również dobrym źródłem jednonienasyconych, przyjaznych dla serca tłuszczów, a badania pokazują, że pomagają obniżyć złą postać cholesterolu (LDL). Wreszcie są bogate w kwasy omega-3, więc są świetną alternatywą, jeśli nie jesz tłustych ryb.

Martwisz się o zawartość tłuszczu?

Orzechy są bogate w tłuszcz, ale większość z nich to odmiana zdrowa dla serca. Ilości tłuszczów nasyconych, czyli rodzaju tłuszczu, którego powinniśmy unikać, różnią się w zależności od orzechów i zostały zaznaczone poniżej. Staraj się jeść te o średniej i niskiej zawartości przez większość czasu i od czasu do czasu ciesz się tymi z kategorii „wysokiej”.

Wysoka zawartość tłuszczów nasyconych

  • orzechy brazylijskie
  • orzechy makadamia
  • orzechy nerkowca

Średnia zawartości tłuszczów nasyconych

  • orzechy włoskie
  • orzechy pekan
  • pistacje

Niska zawartość tłuszczów nasyconych

  • orzechy laskowe
  • migdały
  • kasztany

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image