Przepis | Strona główna | Dania główne | Kotlety rybne z piekarnika
Kotlety rybne z piekarnika

Kotlety rybne z piekarnika

Delikatne kotleciki rybne z dorsza w skorupce z panierki. Panierka jest również delikatna i miękka, jak skorupka Crème brûlée. Można również usmażyć je tradycyjnie na tłuszczu, jednak wersja z piekarnika jest lżejsza i zdecydowanie zdrowsza w szczególności dla najmłodszych. Wersja smażona mogłaby okazać się zbyt ciężkostrawna. Masę na kotleciki możesz podzielić, część przeznaczoną dla dorosłych dodatkowo doprawić solą i pieprzem. My zjedliśmy bez przypraw, gdyż córka często podkrada jedzenie z naszych talerzy. Przyzwyczailiśmy się już do smaku potraw bez soli, nie brakuje już nam tego. Córce kotlety rybne bardzo zasmakowały, jeśli podaję jej rybę lub mięso zawsze je ze smakiem.

Do obiadu zaserwowałam także pieczone talarki ziemniaczane. Obrane ziemniaki pokroiłam na cienkie plasterki, skropiłam olejem słonecznikowo – rzepakowym i oprószyłam ziołami prowansalskimi. Wymieszałam dłońmi rozprowadzając przyprawę po ziemniakach. Piekłam na blasze jednocześnie z kotletami rybnymi.

Pieczone kotleciki rybne z dorsza

Pieczone kotleciki rybne z dorsza

5 z 2 głosy
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ObiadKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

8

sztuk
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

25

min.
Kalorie

210

kcal

Miękkie jak puszek kotleciki rybne w delikatnej skorupce z panierki. Kotlety rybne z dorsza pieczone w piekarniku.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 500 g 500 filetu z dorsza

  • 1 1 jajko

  • 1 garść 1 posiekanej natki pietruszki

  • 3 łyżki 3 kaszy manny

  • 1/3 szklanki 1/3 bułki tartej

Sposób przygotowania:

  • Upewnij się że ryba nie zawiera ości, zdejmij ewentualną skórę podważając ją nożem. Filet pokój na mniejsze części, przełóż do kielicha blendera i rozdrobnij na pastę.
  • Papkę rybką połącz widelcem z jajkiem, natką pietruszki i kaszą manną.
  • Z masy uformuj niewielkie płaskie kotlety, obtocz w bułce tartej. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku w 180 przez 20 minut, przewróć na drugą stronę i piecz kolejne 5 minut.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.
Fasolka szparagowa, groszek i brukselka skropione olejem lnianym, kotlecik rybny, talarki ziemniaczane.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*