Krem z czosnku i cebuli

Krem z czosnku i cebuli

Kremowa zupa z czosnku i cebuli którą koniecznie musisz ugotować w jesiennym sezonie. Czosnek i cebula kojarzą się z intensywnym smakiem i zapachem, jednak sama zupa jest delikatna i subtelna. Po podsmażeniu i ugotowaniu czosnku i cebuli aromat znacznie łagodnieje, dzięki czemu zupa również jest łagodna. Jesienna zupa z czosnkiem i cebulą jest zdrowa i pożywna. Zupy typu krem zawsze przygotowuję w podobny sposób, najpierw podsmażam warzywa po czym zalewam je bulionem i dalej gotuję, później blenduję blenderem i doprawiam do smaku. To jest mój niezawodny sposób na wydobycie najlepszego smaku z warzyw. Krem czosnkowy najlepiej smakuje podany z chrupiącymi grzankami. Grzanki ziołowe możesz przygotować z chleba, wskazówki znajdziesz w przepisie poniżej. Jeśli szukasz innych sprawdzonych przepisów na kremowe zupy, zobacz również: KREM Z CUKINII Z PRAŻONYMI PŁATKAMI MIGDAŁÓW oraz KREM Z BIAŁYCH WARZYW.

Krem czosnkowy z grzankami

Krem czosnkowy z grzankami

5 z 1 głos
Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

15

min.
Gotowanie

25

min.
Kalorie

150

kcal

Aromatyczny krem z czosnku i cebuli z domowymi grzaneczkami ziołowymi. Rozgrzewająca i pożywna zupa idealna na jesienną porę.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • KREM CZOSNKOWO – CEBULOWY
  • 1,2 litra 1,2 bulionu wołowo – drobiowego z włoszczyzną

  • 12 12 dużych ząbków czosnku

  • 1 1 cebula żółta

  • 3 3 cebulki szalotki

  • 3 3 ziemniaki

  • 1 łyżka 1 masła

  • 1 łyżka 1 oleju słonecznikowo – rzepakowego

  • 2 łyżki 2 gęstej śmietany 18%

  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  • Czosnek pokrój na plasterki, ziemniaki oraz oba rodzaje cebuli pokrój w kostkę. W garnku rozpuść masło z olejem, zeszklij na nim początkowo sam czosnek z cebulą. Po chwili dodaj pokrojone ziemniaki i podsmaż jeszcze chwilę.Składniki na zupę krem z czosnku
  • Warzywa zalej gorącym bulionem (bulion najlepiej przecedzić przez sitko żeby był klarowny) i gotuj na niewielkiej mocy przez 25 minut.
  • Do zupy dodaj śmietanę i zblenduj na gładki krem. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Krem czosnkowo – cebulowy najlepiej smakuje podany z groszkiem ptysiowym lub domowymi grzankami ziołowymi. Grzanki ziołowe możesz przygotować samodzielnie z pszennego pieczywa. Chleb pokrój w drobną kostkę, oprósz przyprawami. Możesz użyć granulowanego czosnku, ziół prowansalskich lub czubrycy zielonej z firmy Ten Smak (to mieszanka różnych ziół, którą najbardziej lubię wykorzystywać do grzanek). Następnie grzanki upraż na suchej patelni aż do uzyskania pożądanej chrupkości.

Uwagi:

  • Krem z czosnku i cebuli najlepiej smakuje z domowymi grzankami ziołowymi.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*