Przepis | Strona główna | Dla dziecka | Zupa krem z białych warzyw
Zupa krem z białych warzyw

Zupa krem z białych warzyw

Jedna z najpyszniejszych zup krem jak kiedykolwiek ugotowałam. Białe warzywa są delikatne, a zarazem nie mdłe. Zupa wychodzi naturalnie słodkawa za sprawą korzenia pietruszki. U nas zupy, w tym zupy typu krem jemy niemalże codziennie. Zwykle w jeden dzień gotuję świeży rosół, a na kolejne dni z reszty rosołu powstają właśnie rozmaite zupy krem. Podaję je najczęściej z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Przyznam że moja niespełna 2-roczna córka lubi zupy, ale w przypadku zup z kawałkami warzyw czasem wybrzydza, odmawia jedzenia kawałków z zupy, wyjada tylko samą “wodę”. Natomiast w przypadku kremów zjada wszystko jak popadnie, dlatego lubię tę formę.

Krem z białych warzyw z ziołowymi grzankami

Krem z białych warzyw z ziołowymi grzankami

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

6

porcji
Przygotowanie

15

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

90

kcal

Delikatny i przepyszny krem z białych warzyw z grzankami czosnkowo – ziołowymi. Jedna z najpyszniejszych zup typu krem.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • KREM Z BIAŁYCH WARZYW
  • 1,5 litra 1,5 gorącego bulionu jarzynowo – mięsnego

  • 1 1 por

  • 1 1 ziemniak

  • 1 1 korzeń pietruszki

  • 1/2 1/2 małego selera

  • 1/3 1/3 kalafiora

  • 1 łyżeczka 1 masła

  • 1 łyżka 1 oleju rzepakowego

  • 1 czubata łyżka 1 gęstej śmietany 18%

  • pieprz i sól*

  • GRZANKI ZIOŁOWE
  • 3 3 kromki pszennego pieczywa

  • 1 łyżeczka 1 czosnku granulowanego

  • 1 łyżeczka 1 oregano

  • 1 łyżeczka 1 oleju rzepakowego


Sposób przygotowania:

  • KREM WARZYWNY
  • W garnku rozpuść masło z olejem. Na tłuszczu podsmaż przez około 5 minut wszystkie pokrojone warzywa: pora, ziemniaka, pietruszkę, seler i kalafiora.
  • Po tym czasie zalej gorącym, klarownym bulionem i gotuj 20-25 minut pod lekko uchyloną pokrywką.
  • Do zupy dodaj gęstą śmietanę oraz przyprawy. Zblenduj na gładki krem.
  • GRZANKI CZOSNKOWO – ZIOŁOWE
  • Pieczywo pokrój w drobną kostkę. Oprósz czosnkiem granulowanym i oregano.
  • Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i zarumień grzanki. Co jakiś czas potrząsaj patelnią by przerzucić kawałki pieczywa na inną stronę.
  • Zupę krem podawaj z garstką chrupiących grzanek. Grzanki wsyp przed samym podaniem kremu warzywnego.

Uwagi:

  • *dla niemowlaka pomiń dodatek soli w przepisie, pamiętaj by bulion dla maluszka również był ugotowany bez soli

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*