Przepis | Strona główna | Blog | Kuchnia Bawarii – co spróbować w Bawarii?
Kuchnia Bawarii - co spróbować w Bawarii?

Kuchnia Bawarii – co spróbować w Bawarii?

Bawarska kuchnia jest tłusta i pożywna. Dominują w niej mięsa, mąka i ziemniaki. Co trzeba koniecznie spróbować, aby uznać pobyt w Bawarii za udany? Propozycji jest kilka. Tradycyjną, bawarską kiełbasą jest jej biała, cielęca odmiana (Weiβwurst), gotowana i podawana z musztardą oraz preclem, popijana pszenicznym piwem. Natomiast bardziej fastfoodowa odmiana to kiełbaska z curry. I choć słynie z niej Berlin, znana jest też na południu Niemiec.

Kuchnia Bawarii - co spróbować w Bawarii?

Warto jej spróbować i dlatego aby jej skosztować możemy zatrzymać się przy którejś z licznych budek ulicznych, w których jest serwowana. We Frankonii specjałem są kiełbaski podane na kapuście – „po bawarsku” (Bayerische Kraut). Innym specjałem są kiełbaski norymberskie („Nurnberger Bratwurste) smażone na ruszcie opalanym drewnem i szyszkami. Znajdziemy je na przykład na tradycyjnych targach rozstawionych na głównych placach miast północnej części regionu. Co ciekawe, Niemcy żartują że linia podziału między rodzajami podawanych kiełbas przebiega po „równiku białej kiełbasy” (Weiβwurstaquator) biegnącym wzdłuż Dunaju.

W restauracjach trzeba spróbować sznycli cielęcych. Sznycel po wiedeńsku (Wiener Schnitzel) to delikatny kawałek cielęciny, który z racji bliskości przywędrował do Bawarii z sąsiedniej Austrii. Znów sznycel po monachijsku (Muncher Schnitzel) jest ciekawszym doznaniem smakowym – w jednym z jego rodzajów między dwa płaty rozbitego mięsa włożona jest porcja chrzanu i musztardy. Całość jest panierowana, a następnie smażona. Z mięs popularne są również podroby – wątróbka i nerki cielęce oraz pasztet wątrobiany. Ponadto warto również spróbować sałatki ziemniaczanej czyli kartoffelsalat sałatka ziemniaczana z młodych ziemniaków. To podawane na zimno gotowane ziemniaki z cebulą i musztardą. Ulubionym warzywem Niemców są szparagi i uwielbiają pieczone szparagi owijane boczkiem. Do dań mięsnych w rejonie górskim serwowane są małe kluseczki – szpecle (Spatzle) lub knedle (Knodel). Nie można też zapominać o golonce (Haxe) – jej miłośnicy w Bawarii będą wniebowzięci próbując jak smakuje golonka pieczona w piwie i miodzie po bawarsku. Lżejszym dodatkiem do piwa są precle (Brezel). Prócz piwa, w północnej części landu, Frankonii, popularnością cieszą się wina.

Ponadto na przykład do kawy możemy zamówić struclę jabłkową (Apfelstrudel) lub wiśniową („Kirschenstrudel”). W północnej części landu słodkim przysmakiem są tzw. kule śnieżne (Schneeballen). Typowym dla Bawarii deserem są drożdżowe pampuchy (Dampfnudel).

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Przepisz obrazek : *

Reload Image