Kuchnia Europejska potrafi zaskoczyć!

Kuchnia Europejska potrafi zaskoczyć!

Kuchnia Europejska potrafi zaskoczyć! Aby, skosztować nadzwyczajnych potraw nie trzeba wcale daleko się wybierać. Europa potrafi zaskoczyć nie tylko przepięknymi widokami, ale również zaskakującymi smakami. Oczywiście, że wszystkie dania możemy przygotować w domowej kuchni, ale zawsze danie ugotowane przez kogoś lepiej smakuje.

Kuchnia Europejska potrafi zaskoczyć!

Colcannon, czyli Irlandzki rodzaj purée z ziemniaków. Smaczne i lubiane przez Polaków purée w Irlandii serwowane jest z kapustą lub jarmużem z odrobiną masła, mleka oraz przypraw. Danie to zapieka się w piekarniku.

Mule to Belgijskie danie serwowane z frytkami. Mule gotuje się w winie, winie ze śmietaną lub w wodzie. Dodatkowo podczas gotowania do tego niebywałego, dania dodaje się łodygi selera oraz kawałki cebuli. Cała potrawa trafia na nasz stół podana w garnku z pokrywką, do której wrzucamy skorupki.

Węgierskie wspaniałe i magicznie pyszne danie to gulasz. Potrawa ta składa się z mięsa, cebuli oraz papryki, która podawana jest po uduszeniu. Osoby, które nigdy nie miały, możliwości spróbować tego przysmaku gorąco zachęcamy do zasmakowania.

Mussaka to jednogarnkowe danie pochodzące z Grecji. Mussaka przyrządzana jest od bardzo, bardzo dawna a przepis na to danie przechodzi z pokolenia na pokolenie. Potrawa składa się z pokrojonych w plasterki warzyw takich jak ziemniaki oraz bakłażan, mięsa mielonego oraz sosu beszamelowego a całość zapiekana jest w piecu.

Włoska pizza to danie obok którego, nie można przejść obojętnie, będąc w tym państwie. Najsłynniejsza pizza na całym świecie to neapolitana a jej składnikami jest ser mozzarella, bazylia oraz sos napoli (baza to pomidory ponadto dodaje się do niego tymianek, oregano, bazylie oraz czosnek).

Lasagne siciliana, czyli przysmak z Sycylii. Specjalna Sycylijska odmiana lasagne przygotowywana jest na bazie niecodziennego makaronu, mięsnego farszu oraz sera i sosu beszamelowego. Gotowa potrawa charakteryzuje się jedwabnym wnętrzem i skorupką z sera i sosu.

Hiszpańska paella skradnie serce każdego smakosza. Najlepszą paellę skosztujemy w Walencji i wbrew pozorom jest dużo odmian tej potrawy. Najpopularniejsza składa się z ryżu oraz warzyw, ale bez problemu trafić możemy również na taką, w której dodatkami będą mięso (królicze, drobiowe) lub owoce morza.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*