Pomysł na zdrowy sos warzywny przygotowany na bazie duszonego kalafiora. Sos kalafiorowy idealnie pasuje do makaronu, ryżu, czy kaszy. Jest po prostu wyśmienity. Najlepiej smakuje przyrządzony z młodego kalafiora, zdecydowanie nie polecam korzystać z kalafiora mrożonego – według mnie sos nie wychodzi wtedy tak smaczny. Sama połączyłam sos z podsmażoną piersią kurczaka, żeby obiad był konkretniejszy. Jeśli nie jesz mięsa, możesz oczywiście pominąć ten dodatek. Pierwszego dnia jedliśmy sos kalafiorowy z makaronem, na drugi dzień z ryżem. Ostatnio staram się gotować obiady na 2 dni, żeby zaoszczędzić czas. Mimo że moja córka cierpliwie znosi moje wyczyny w kuchni, wolę ograniczyć czas spędzony w kuchni i więcej czasu spędzić z Nią na świeżym powietrzu lub na czytaniu książeczek.