Strona główna » Miód i pyłek kwiatowy. Bomba witamin i minerałów
Miód i pyłek kwiatowy. bomba witamin i minerałów

Miód i pyłek kwiatowy. Bomba witamin i minerałów

Prozdrowotne działanie miodu, znane od wieków, zostało współcześnie potwierdzone i wyjaśnione przez badania kliniczne i tysiące prac naukowych na całym świecie. Miód posiada właściwości zarówno odżywcze jak i dietetyczne.

Wykorzystywany jest przy leczeniu wielu dolegliwości trapiących człowieka spowodowanych skażeniem środowiska, stresem czy spożywaniem wysoko przetworzonej żywności. Smak miodu jest dobrze znany każdemu z nas. Ten wartościowy produkt pochodzenia naturalnego znany jest od wieków. Jego dobroczynne wartości wykorzystywane były w czasach starożytnych, gdzie miód uważany był za najbardziej skuteczny środek leczniczy.

Stosowany był przez Hipokratesa do leczenia ran, na kaszel, a także choroby płuc. Miód posiada właściwości antybiotyczne. Największą aktywność antybiotyczną wśród polskich miodów ma spadzinowy, nektarowo-spadzinowy, gryczany i lipowy. Dzięki zawartości 200 związków biologicznie czynnych miód działa przeciwzapalnie, przeciwalergicznie i przeciwzakrzepowe. Używanie miodu zamiast cukru wpływa korzystnie na funkcjonowanie wątroby.

Według naukowców miód polepsza przyswajanie przez organizm wapnia i magnezu. Powinien w szczególności być spożywany przez osoby aktywne fizycznie ponieważ zaspokaja podstawowe wymagania energetyczne organizmu dzięki czemu wzmacnia wytrzymałość w trakcie treningu. Miód jest najlepszym produktem uzupełniającym niedobory energetyczne oraz zmniejsza skutki nadmiernego napięcia nerwowego. Pyłek kwiatowy zbierany jest przez pszczoły z kwitnących roślin.

Zawiera blisko 300 związków biologicznie aktywnych. Stanowi bogate źródło witamin rozpuszczalnych zarówno w wodzie jak i w tłuszczach takich jak B1, B2, B3, B6, B8, B9, B12, C,A, E,DK, PP. Pyłek kwiatowy zalecany jest dla osób po ciężkich chorobach jak również w trakcie oraz po chemio- i radioterapii. Polecany jest przy ostrych i przewlekłych stanach zapalnych wątroby i urazach tego narządu.

Pyłek kwiatowy poprawia funkcjonowanie naszego mózgu dzięki czemu mamy lepszą pamięć, koncentracje i szybciej się uczymy.

Polecane przepisy z miodem:

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*