Przepis | Strona główna | Przepisy czytelników | Obłędne ciasto o smaku Coca-Coli
Obłędne ciasto o smaku Coca-Coli

Obłędne ciasto o smaku Coca-Coli

Dziś proponujemy wam przepis na ekstra nowoczesne ciasto o smaku coca-coli. Chociaż nazwa deseru nazwa brzmi trochę „egzotycznie”, tak naprawdę jest prostszy w wykonaniu niż mnóstwo innych smakołyków.

Ciasto z dodatkiem popularnego napoju na pewno trafi w gusta najmłodszych, ale dorośli także będą nim zachwyceni. Składniki do jego przygotowania macie w domu, a jeśli nie, znajdziecie je praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Niżej prezentujemy szybki przepis.

Obłędne ciasto o smaku Coca-Coli

5 z 1 głos
Autor: Przepis czytelnika Danie: CiastoKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

40

min.
Kalorie

330

kcal

Ciekawa odmiana na ciasto, która zaskoczy twoich gości i trafi w podniebienie smakoszy Coca-Coli. Ciasto o smaku coli prosto z Ameryki.

Składniki:

  • Składniki na ciasto Coca-Cola
  • 2 szklanki mąki tortowej

  • 200 g drobno posiekanego masła (1 szklanka)

  • 2 jajka

  • 250 ml Coca-Coli (ewentualnie Pepsi)

  • 1/4 szklanki kakao

  • 2 szklanki cukru

  • 1/2 szklanki maślanki

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • Składniki na polewę o smaku Coca-Coli
  • 3/4 szklanki cukru pudru

  • 250 ml Coca-Coli (ewentualnie Pepsi)

  • 1/2 szklanki drobno pokrojonego masła

  • 1/4 szklanki kakao


Sposób przygotowania:

  • W naczyniu umieszczamy cukier, mąkę, sodę, cynamon i sól, wszystko starannie mieszamy.
  • Do garnuszka wlewamy coca-colę, dodajemy kakao i masło. Mieszamy składniki, równocześnie podgrzewamy je na niedużym gazie i czekamy, aż się dokładnie połączą. Odstawiamy garnuszek z ognia.
  • Łączymy ze sobą maślankę, jajka, wanilię i mąkę, mieszamy wszystko na jednolitą masę.
  • Blachę do pieczenia smarujemy masłem, wlewamy do niej przyrządzoną masę i pieczemy ją w temperaturze 300°C przez około 35-40 minut.
  • W międzyczasie robimy polewę. Zagotowujemy w naczyniu coca-colę, a kiedy jej ilość zredukuje się o około połowę, dodajemy resztę składników, nieustannie mieszając.
  • Gotową polewę wylewamy na upieczony deser. Pozostawiamy go na minimum kilka godzin, potem podajemy. Smacznego!

Zestaw talerzy i sztućców dla dzieci:

  • Constructive Eating - Garden Fairy LineConstructive Eating – Garden Fairy LineZobacz
  • Constructive Eating - Construction LineConstructive Eating – ConstructionZobacz
  • Constructive Eating - Zestaw Dino LineConstructive Eating – Zestaw Dino LineZobacz

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

2 komentarze

  1. Ela z Niemiec

    4 szklanki cukru pudru? Na pewno?

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*