Przepis | Strona główna | Blog | Owoc granatu. Rajski owoc – smak egzotyki.
Owoc granatu. Rajski owoc - smak egzotyki.

Owoc granatu. Rajski owoc – smak egzotyki.

Granatowce to owoce egzotyczne zaliczane do najstarszych roślin uprawnych. Granatowiec właściwy (Punica granatum L.) to gatunek drzewa lub ciernistego krzewu, należy do roślin z rzędu mirtowców. W starożytnym Egipcie były uprawiane około 1550 r.p.n.e. O znaczeniu owoców granatu w starożytnym świecie, dowiadujemy się z egipskich papirusów, z dokumentów sumeryjskich, z Tory i Koranu.

Owoc granatu. Rajski owoc - smak egzotyki.

Owoce wykorzystywane były do celów leczniczych. Rośliny te pochodzą z rejonów Morza Śródziemnego oraz Bliskiego Wschodu. Grecy i Egipcjanie uważali „cudowne” drzewo za „święte”. W starożytnej Grecji owoce granatowca związane były z kultem bogini płodności ziemi, urodzaju, rolnictwa, bogini Demeter. W Chinach granat nazywano „skoncentrowanym życiem”, owocem posiadającym wszystkie niezbędne składniki by zachować zdrowie i młodość, symbolem długowieczności. We wszystkich kulturach granat nazywany jest „owocem życia”, lekarstwem na wszelkie dolegliwości.

Obecnie granatowce uprawiane są w Turcji, Chile, Peru, w Gruzji, Egipcie, Iranie, Iraku, Izraelu, Japonii, Chinach, w Hiszpanii, na południu Włoch oraz w Stanach Zjednoczonych (największe plantacje Kalifornia i Arizona).

Granat – produkt w kuchni

Owoce granatu to słodycz połączona z goryczką i nuta kwaśnego posmaku. Jego wyrazisty smak sprawia że często jest składnikiem kuchni perskiej i indyjskiej. Owoce granatu w kuchni polskiej wzbogacają smak wielu potraw, doskonale smakują w postaci nalewki, soku, nektaru, syropu. Połączone z cytrusami są smacznym dodatkiem do sosów, mięs, ciast i sałatek. Z granatu można też zrobić wiele ciekawych dań:

Granaty to nie tylko smaczne, soczyste owoce o słodko-cierpkim smaku, ale również skarbnica wielu cennych składników zdrowotnych, źródło witamin, minerałów, składników wykorzystywanych w kosmetyce.

  • Owoce granatu są źródłem wielu witamin w tym witamin z grupy B (kwas foliowy, kwas pantotenowy, B1, B2, B6, B12), witaminy A, C, E, K, beta-karotenu.
  • Granaty to bogactwo składników mineralnych zaliczanych do niezbędnych składników odżywczych takich jak potas, miedź, wapń, cynk, jod, krzem.
  • Granaty to doskonałe źródło błonnika i białka.
  • Z nasion granatu pozyskuje się rzadki kwas tłuszczowy Omega 5.
  • Granaty to owocowe bogactwo związków polifenoli, najintensywniejsze źródło garbników.

Właściwości zdrowotne owoców granatu

  1. Najważniejsze właściwości naturalnego koncentratu z owoców granatu, to jego właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwutleniające. Ekstrakt z granatu wspiera leczenie, hamuje rozwój komórek rakowych skóry, płuc, piersi, jelita grubego i przełyku.
  2. Granaty zawierają antyrakowe składniki pokarmowe, które pozytywnie wpływają na profilaktykę raka prostaty.
  3. Koncentrat z całych owoców działa zapobiegawczo przy objawach infekcji i przeziębieniach, wzmacnia organizm.
  4. Granaty mają wpływ łagodzący na przewlekłe zapalenie oskrzeli (astma).
  5. Owoce pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi oraz prawidłowe stężenie glukozy, wspomagają leczenie w cukrzycy typu 2.
  6. Błonnik pomaga utrzymać uczucie sytości. Owoce mają, właściwości odchudzające, przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej. Jeden owoc dziennie daje efekty już po 4 tygodniach.
  7. Wzmacniają układ odpornościowy, zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo- naczyniowego, mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu hormonalnego.
  8. Granaty wykazują właściwości przeciwwirusowe, chronią organizm przed czynnikami środowiska zewnętrznego (bakterie i toksyny).
  9. Sok z granatu łagodzi objawy klimakterium. Jest afrodyzjakiem, korzystnie działa na potencję.
  10. Badania wykazują, że owoce granatu chronią przed Alzheimerem, spowalniają postęp demencji, wpływają na poprawę pamięci.
  11. Granaty są źródłem azotanów, poprawiają ukrwienie, dotlenienie mięśni, poprawiają wydolność fizyczną. Wspierają organizm w procesie leczenia osób z chorobami zwyrodnieniowymi stawów, chorobami układu ruchu.
  12. Olej z pestek granatu ma właściwości przeciwzapalne, przeciwobrzękowe.

Owoce, to naturalne źródło witamin, wspomagają leczenie, nigdy jednak nie zastąpią działania leków.

Ciekawostki o owocu granatu

  1. W medycynie starożytnych Egipcjan wykorzystywano naturalne właściwości kory drzew granatowca do leczenia biegunki. Napar z kory można wykorzystać w terapii przeciwko pasożytom (glista jelitowa, owsiki, tasiemiec).
  2. Hipokrates znał właściwości soku z owoców granatu, leczył nim bóle żołądka a skórkę z owocu, stosował do leczenia zewnętrznie.
  3. W medycynie tybetańskiej owoce granatu były podstawowym produktem leku na potencję. Substancje czynne owocu redukują zaburzenia erekcji, pobudzają popyt płciowy.
  4. Sok z owoców, wyciąg z łupin w lecznictwie ludowym, stosowano w leczeniu stanów zapalnych, chorób gardła.

Istnieją przeciwwskazania do spożywania soku ze świeżych owoców. Świeży sok może wywołać reakcję alergiczną, zaburzyć wchłanianie leków i ograniczyć skuteczność leczenia. Osoby chore powinny skonsultować z lekarzem możliwość wprowadzenia owoców do jadłospisu.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*