Granatowce to owoce egzotyczne zaliczane do najstarszych roślin uprawnych. Granatowiec właściwy (Punica granatum L.) to gatunek drzewa lub ciernistego krzewu, należy do roślin z rzędu mirtowców. W starożytnym Egipcie były uprawiane około 1550 r.p.n.e. O znaczeniu owoców granatu w starożytnym świecie, dowiadujemy się z egipskich papirusów, z dokumentów sumeryjskich, z Tory i Koranu.
Owoce wykorzystywane były do celów leczniczych. Rośliny te pochodzą z rejonów Morza Śródziemnego oraz Bliskiego Wschodu. Grecy i Egipcjanie uważali „cudowne” drzewo za „święte”. W starożytnej Grecji owoce granatowca związane były z kultem bogini płodności ziemi, urodzaju, rolnictwa, bogini Demeter. W Chinach granat nazywano „skoncentrowanym życiem”, owocem posiadającym wszystkie niezbędne składniki by zachować zdrowie i młodość, symbolem długowieczności. We wszystkich kulturach granat nazywany jest „owocem życia”, lekarstwem na wszelkie dolegliwości.
Obecnie granatowce uprawiane są w Turcji, Chile, Peru, w Gruzji, Egipcie, Iranie, Iraku, Izraelu, Japonii, Chinach, w Hiszpanii, na południu Włoch oraz w Stanach Zjednoczonych (największe plantacje Kalifornia i Arizona).
Granat – produkt w kuchni
Owoce granatu to słodycz połączona z goryczką i nuta kwaśnego posmaku. Jego wyrazisty smak sprawia że często jest składnikiem kuchni perskiej i indyjskiej. Owoce granatu w kuchni polskiej wzbogacają smak wielu potraw, doskonale smakują w postaci nalewki, soku, nektaru, syropu. Połączone z cytrusami są smacznym dodatkiem do sosów, mięs, ciast i sałatek. Z granatu można też zrobić wiele ciekawych dań:
- Sałatka z krewetkami, granatem i pomidorkami
- Grysik na gęsto z syropem malinowym
- Drożdżowa gwiazda betlejemska z makiem
- Nature Cereal owoce leśne z wodą kokosową
Granaty to nie tylko smaczne, soczyste owoce o słodko-cierpkim smaku, ale również skarbnica wielu cennych składników zdrowotnych, źródło witamin, minerałów, składników wykorzystywanych w kosmetyce.
- Owoce granatu są źródłem wielu witamin w tym witamin z grupy B (kwas foliowy, kwas pantotenowy, B1, B2, B6, B12), witaminy A, C, E, K, beta-karotenu.
- Granaty to bogactwo składników mineralnych zaliczanych do niezbędnych składników odżywczych takich jak potas, miedź, wapń, cynk, jod, krzem.
- Granaty to doskonałe źródło błonnika i białka.
- Z nasion granatu pozyskuje się rzadki kwas tłuszczowy Omega 5.
- Granaty to owocowe bogactwo związków polifenoli, najintensywniejsze źródło garbników.
Właściwości zdrowotne owoców granatu
- Najważniejsze właściwości naturalnego koncentratu z owoców granatu, to jego właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwutleniające. Ekstrakt z granatu wspiera leczenie, hamuje rozwój komórek rakowych skóry, płuc, piersi, jelita grubego i przełyku.
- Granaty zawierają antyrakowe składniki pokarmowe, które pozytywnie wpływają na profilaktykę raka prostaty.
- Koncentrat z całych owoców działa zapobiegawczo przy objawach infekcji i przeziębieniach, wzmacnia organizm.
- Granaty mają wpływ łagodzący na przewlekłe zapalenie oskrzeli (astma).
- Owoce pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi oraz prawidłowe stężenie glukozy, wspomagają leczenie w cukrzycy typu 2.
- Błonnik pomaga utrzymać uczucie sytości. Owoce mają, właściwości odchudzające, przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej. Jeden owoc dziennie daje efekty już po 4 tygodniach.
- Wzmacniają układ odpornościowy, zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo- naczyniowego, mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu hormonalnego.
- Granaty wykazują właściwości przeciwwirusowe, chronią organizm przed czynnikami środowiska zewnętrznego (bakterie i toksyny).
- Sok z granatu łagodzi objawy klimakterium. Jest afrodyzjakiem, korzystnie działa na potencję.
- Badania wykazują, że owoce granatu chronią przed Alzheimerem, spowalniają postęp demencji, wpływają na poprawę pamięci.
- Granaty są źródłem azotanów, poprawiają ukrwienie, dotlenienie mięśni, poprawiają wydolność fizyczną. Wspierają organizm w procesie leczenia osób z chorobami zwyrodnieniowymi stawów, chorobami układu ruchu.
- Olej z pestek granatu ma właściwości przeciwzapalne, przeciwobrzękowe.
Owoce, to naturalne źródło witamin, wspomagają leczenie, nigdy jednak nie zastąpią działania leków.
Ciekawostki o owocu granatu
- W medycynie starożytnych Egipcjan wykorzystywano naturalne właściwości kory drzew granatowca do leczenia biegunki. Napar z kory można wykorzystać w terapii przeciwko pasożytom (glista jelitowa, owsiki, tasiemiec).
- Hipokrates znał właściwości soku z owoców granatu, leczył nim bóle żołądka a skórkę z owocu, stosował do leczenia zewnętrznie.
- W medycynie tybetańskiej owoce granatu były podstawowym produktem leku na potencję. Substancje czynne owocu redukują zaburzenia erekcji, pobudzają popyt płciowy.
- Sok z owoców, wyciąg z łupin w lecznictwie ludowym, stosowano w leczeniu stanów zapalnych, chorób gardła.
Istnieją przeciwwskazania do spożywania soku ze świeżych owoców. Świeży sok może wywołać reakcję alergiczną, zaburzyć wchłanianie leków i ograniczyć skuteczność leczenia. Osoby chore powinny skonsultować z lekarzem możliwość wprowadzenia owoców do jadłospisu.