Paszteciki z warzyw i mięsa z rosołu

Paszteciki z warzyw i mięsa z rosołu

Jeśli tak jak ja gotujesz dużo zup dla swojej rodziny, pewnie masz podobny problem z “odpadkami” po ugotowaniu bulionu. Nie od dziś szukam fajnych rozwiązań jak wykorzystać warzywa i mięso po ugotowaniu rosołu. Mam na to kilka sprawdzonych patentów i dzisiaj podzielę się jednym z nich. Poniżej znajdziesz przepis na przepyszne paszteciki z mięsa i warzyw z rosołu. Paszteciki wychodzą bardzo delikatne i mięciutkie, dlatego przepis będzie odpowiedni nawet dla najmłodszych dzieci. Możesz je przygotować dla dziecka któremu rozszerzasz dietę metodą BLW, warto wtedy pominąć dodatek soli zarówno podczas gotowania bulionu jak i przygotowywania pasztecików. Wystarczy że po ugotowaniu rosołu wyjmiesz z niego mięso i warzywa, mięso należy oddzielić od kości i chrząstek. Następnie musisz połączysz je z kilkoma innymi składnikami, rozdrobnić na gładką masę i upiec w foremkach silikonowych. Wykonanie jest niezwykle proste a efekt na pewno pozytywnie zaskoczy każdego, kto spróbuje tych pasztecików. Innym moim ulubionym sposobem na wykorzystanie resztek po gotowaniu rosołu jest przygotowanie potrawki z kurczaka – przepis znajduje się w linku.

Pasztet z warzyw i mięsa z rosołu

Pasztet z warzyw i mięsa z rosołu

5 z 1 głos
Danie: PrzekąskaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

10

sztuk
Przygotowanie

15

min.
Pieczenie

30

min.
Kalorie

300

kcal

Delikatne paszteciki z warzyw i mięsa z rosołu. Paszteciki zero waste do przygotowania których wykorzystasz warzywa i mięso z bulionu.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 2 2 skrzydełka kurczaka

  • 1 porcja 1 wołowego rosołowego

  • 3 3 marchewki

  • 1 1 pietruszka

  • 2 2 surowe jajka

  • 2 łyżki 2 bułki tartej

  • 1 niepełna łyżeczka 1 słodkiej papryki

  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  • Po ugotowaniu rosołu drobiowo – wołowego z włoszczyzną wyjmij z zupy ugotowane skrzydełka, porcję mięsa rosołowego wołowego, marchewki i pietruszkę. Mięso ze skrzydełek obierz, usuń skórę, kości i wszelkie chrząstki. Z porcji wołowej oddziel miękkie płaty mięsa.Warzywa i mięso z rosołu
  • Oba rodzaje mięs, marchewki i pietruszkę przełóż do pojemnika rozdrabniacza. Dodaj jajka, bułkę tartą oraz przyprawy. Rozdrobnij tworząc gładką masę.
  • Przełóż do niewielkich foremek silikonowych. Wyjdzie około 10 sztuk pasztecików. Foremki przełóż na blachę do pieczenia.Paszteciki z rosołu
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni (grzanie góra, dół bez termoobiegu). Paszteciki piecz przez 30 minut.

Uwagi:

  • Jeśli przygotowujesz paszteciki dla niemowlaka lub małego dziecka nie dodawaj soli do przepisu. Pamiętaj żeby w tym przypadku rosół również był ugotowany bez dodatku soli.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*