Przepis | Strona główna | Dla dziecka | Pieczone frytki z cukinii
Pieczone frytki z cukinii

Pieczone frytki z cukinii

Odkąd rozszerzam dietę mojej córeczki, staram się żeby codzienne posiłki zawierały jak najwięcej warzyw w różnej formie. Warzywa i owoce powinny być częścią każdego posiłku, warto budować zdrowe nawyki żywieniowe już od najmłodszych lat. Przywiązywałam do tego szczególną uwagę od samego początku naszego RD i widzę że moja córka bardzo lubi wiele warzyw. Chętnie po nie sięga kiedy są na talerzu. Oczywiście są takie warzywa za którymi nie przepada aktualnie, ale to jest coś co zmienia się z tygodnia na tydzień, a nawet z dnia na dzień. Dlatego warto się wstrzymać ze stwierdzeniem że dziecko nie lubi jakiegoś konkretnego warzywa, mimo to je podawać od czasu do czasu, a zobaczysz że to jest kwestią bardzo zmienną. Na etapie rozszerzenia diety preferencje smakowe dopiero się kształtują, a ekspozycja dziecka na różnorodne warzywa zmniejsza ryzyko neofobii żywieniowej w przyszłości. Poniżej, pod przepisem znajdziesz przykładowy talerzyk obiadowy mojej córki z wykorzystaniem przepisu na frytki cukiniowe.

Pieczone frytki z cukinii przepis BLW

Pieczone frytki z cukinii przepis BLW

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ObiadKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

20

min.
Kalorie

80

kcal

Pieczone frytki z cukinii. Pomysł na zdrowe frytki w chrupiącej panierce z bułki tartej. Przepis możesz przygotować dla dziecka.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 2 2 nieduże cukinie (lub 1 większa)

  • 1 1 jajko

  • 1/2 szklanki 1/2 bułki tartej

  • szczypta pieprzu

  • sól*


Sposób przygotowania:

  • Odetnij końcówki cukinii, nie obieraj cukinii ze skórki, pokrój ją w niedługie słupki wielkości palca. Opcjonalnie możesz oprószyć szczyptą pieprzu i soli (dla dzieci poniżej 3 roku życia najlepiej pominąć dodatek soli).
  • Do miseczki wbij jajko i rozmąć widelcem, do drugiej miski wsyp bułkę tartą. Cukinię opanieruj najpierw w rozmąconym jajku i później w bułce tartej. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz przez 20 minut w 180 stopniach z opcją termoobiegu.

Uwagi:

  • Dla dziecka poniżej 3 roku życia najlepiej pominąć dodatek soli.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Fasolka szparagowa na parze, frytki z cukinii, sos koperkowy na bazie jogurtu naturalnego.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*