Odkąd rozszerzam dietę mojej córeczki, staram się żeby codzienne posiłki zawierały jak najwięcej warzyw w różnej formie. Warzywa i owoce powinny być częścią każdego posiłku, warto budować zdrowe nawyki żywieniowe już od najmłodszych lat. Przywiązywałam do tego szczególną uwagę od samego początku naszego RD i widzę że moja córka bardzo lubi wiele warzyw. Chętnie po nie sięga kiedy są na talerzu. Oczywiście są takie warzywa za którymi nie przepada aktualnie, ale to jest coś co zmienia się z tygodnia na tydzień, a nawet z dnia na dzień. Dlatego warto się wstrzymać ze stwierdzeniem że dziecko nie lubi jakiegoś konkretnego warzywa, mimo to je podawać od czasu do czasu, a zobaczysz że to jest kwestią bardzo zmienną. Na etapie rozszerzenia diety preferencje smakowe dopiero się kształtują, a ekspozycja dziecka na różnorodne warzywa zmniejsza ryzyko neofobii żywieniowej w przyszłości. Poniżej, pod przepisem znajdziesz przykładowy talerzyk obiadowy mojej córki z wykorzystaniem przepisu na frytki cukiniowe.