Pierogi ruskie jest to rodzaj pierogów przygotowywany z mąki, soli i wody oraz farszu twarogowo – ziemniaczanego. Bardzo popularny w Polsce i na Ukrainie, czyli na Rusi, których nazwa wywodzi się od Rusi Czerwonej (Galicja Wschodnia). Podaje się je ze skwarkami, smażoną cebulą lub śmietaną. We Lwowie podawano je posypane kminkiem. Jeszcze w XIX w. pod nazwą pierogi ruskie rozumiano pierogi pieczone, z różnorodnym nadzieniem (także z mięsa, kapusty i grzybów). Są bardzo pyszne, delikatne i uwielbiane nawet przez dzieci. Przygotowanie pierogów ruskich wcale nie jest trudne, wystarczą tylko dobrej jakości składniki.
4 komentarze
Zostaw komentarz Cancel
NOWE
5 ciast, z których słynie Polska – czy jest wśród nich Twój faworyt?
Kuchnia polska słynie z pysznych, mniej lub bardziej skomplikowanych ciast i wypieków. NiektóreDieta lekkostrawna dla dziecka: jak skomponować wartościowy posiłek?
Dieta lekkostrawna to najlepszy wybór dla dziecka. Może być stosowana doraźnie, jako wsparcie wCydr bezalkoholowy – co w sobie kryje i dlaczego warto po niego sięgnąć?
Cydr to kultowy napój o historii sięgającej wiele wieków wstecz. Często kojarzony jest zInwestycja w wysokiej jakości noże kuchenne – dlaczego to się opłaca?
Pośród akcesoriów kuchennych niezbędnych w codziennym życiu, noże kuchenne są jednymi zCiastka pieguski
Przepis na domowe, maślane pieguski z czekoladą i bakaliami. Mega ciastka z mleczną czekoladą iKlopsiki w sosie cebulowym
Idealne klopsiki wieprzowo - wołowe. Miękkie klopsiki w sosie cebulowym. Prosty przepis na moje
TOP
- Jak kupić węgiel w sklepie PGG bez wiedzy informatycznej?
148 komentarzy - Ciasto na pizzę. Szybkie cienkie ciasto na pizze
18 komentarzy - Proste ciasto jogurtowe mieszane łyżką
16 komentarzy - Domowy płyn do spryskiwaczy samochodowych
16 komentarzy - Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
13 komentarzy - Rwany chlebek z masłem czosnkowo ziołowym
12 komentarzy - Kinder Country kultowe ciasto bez pieczenia
12 komentarzy - Przepis jak zrobić idealny stek z patelni
9 komentarzy - Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi
8 komentarzy - Marchewkowy syrop na kaszel i wydzieliny płucne
7 komentarzy
Sałatka z zupek chińskich
Gdy usłyszeliśmy o sałatce z zupek chińskich, pomyśleliśmy “tandeta”. Jednak spróbowaliśmy i jesteśmy pod wrażeniem. Dzielimy się przepisem.
Polecane przepisy
- Ciasto na pierogi i ciasto na uszka
- Okonomiyaki czyli smaż co lubisz
- Jajochlebki czyli tosty francuskie
- Ciasto drożdżowe z rabarbarem
- Mizeria z ogórków ze śmietaną
- Przepis na domowe kabanosy
- Zupa pomidorowa z tostami
- Chaczapuri z serem i jajkiem
- Leczo z boczkiem i papryką
- Paella z owocami morza
- Szparagi z boczkiem
- Chlebek bananowy
Mam nadzieję, że po wojnie wróci prawidłowe nazewnictwo. Nazywanie wszystkiego ukraińskim w ramach “solidarności” nie wygra za nich wojny. Szanujmy polską kuchnię, poznawajmy jej historię i pochodzenie nazewnictwa.
Nazywanie pierogów ruskich ukraińskimi jest atakiem na tradycje ukraińską i polską. Ukraińcy mają swoje pierogi, które przygotowuje się zupełnie inaczej, pierogi ruskie są potrawa polską a ich nazwa nie odnosi się do Rosji, ruskie odnosi się do rusi, skąd też ruskie a nie rosyjskie. To, że ruś czerwona należy do obszary Ukrainy nie oznacza, że są to pierogi ukraińskie, te tereny należały do Polski, po wojnie ludzie z tamtych obszarów zostali przesiedleni na teren obecnej Polski, a Ukraińcy przez lata przyznawali, że pierogi ruskie nie należą do ich tradycji.
Polecamy przeczytanie pierwszego zdania wstępu – tam jest wyjaśnione wszystko, w tym pochodzenie nazwy pierogów (Ruś na obecnej Ukrainie) a zabieg ten jest wyłącznie solidarnościowy. Pozdrawiamy
Jestem z Ukrainy, pierogi ruskie są takie same jak wareniki po składnikach (jasne że smak nie taki samy ,w różnych regionach Ukrainy też różne smaki), tylko dodatki różnią się.