Pierogi ukraińskie już nie ruskie

Pierogi ruskie z farszem twarogowo – ziemniaczanym

Pierogi ruskie jest to rodzaj pierogów przygotowywany z mąki, soli i wody oraz farszu twarogowo – ziemniaczanego. Bardzo popularny w Polsce i na Ukrainie, czyli na Rusi, których nazwa wywodzi się od Rusi Czerwonej (Galicja Wschodnia). Podaje się je ze skwarkami, smażoną cebulą lub śmietaną. We Lwowie podawano je posypane kminkiem. Jeszcze w XIX w. pod nazwą pierogi ruskie rozumiano pierogi pieczone, z różnorodnym nadzieniem (także z mięsa, kapusty i grzybów). Są bardzo pyszne, delikatne i uwielbiane nawet przez dzieci. Przygotowanie pierogów ruskich wcale nie jest trudne, wystarczą tylko dobrej jakości składniki.

Pierogi ukraińskie już nie ruskie

4.5 z 4 głosy
Autor: Przepis czytelników Danie: PierogiKuchnia: UkraińskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

2

min.
Kalorie

275

kcal

Pierogi ruskie nazwę wzięły od Rusi Czerwonej czyli krainy historycznej na pograniczu Polski i Ukrainy a nie od Rosji.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 100 ml wody

  • 1 łyżka masła

  • 1 szklanka mąki plus mąka do podsypania

  • 1 jajko

  • sól i pieprz

  • Na farsz:
  • 500 g białego sera- twarogu

  • 500 g ziemniaków

  • 1 duża cebula

  • 1 łyżka masła, najlepiej klarowanego

  • sól, pieprz, opcjonalnie maggi w płynie


Sposób przygotowania:

  • W pierwszej kolejności należy przygotować ciasto. Na stolnicę przesiać mąkę i posypać ją łyżeczką soli oraz pieprzem. Do małego garnka wlać wodę, dodać masło i gotować do momentu, aż tłuszcz się rozpuści. Mąkę należy wymieszać z ciepłą wodą z masłem, dodać jajko i zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i na czas przygotowania farszu włożyć do lodówki.
  • Ziemniaki należy zagotować do miękkości i zmielić lub przecisnąć przez ręczną praskę. Dodać do nich rozgnieciony widelcem ser i wymieszać.
  • Cebulę należy pokroić w kostkę, zeszklić na maśle i dodać do nadzienia. Całość doprawić dość intensywnie solą i pieprzem oraz można także doprawić maggi.
  • Następnie należy odciąć kawałek ciasta, cienko rozwałkować i za pomocą szklanki wyciąć kółeczka, na których nałożyć łyżeczkę nadzienia, złożyć na pół i zakleić brzeg. Sklejone pierogi ułożyć na podsypanym mąką blacie i przykryć ścierką aby nie wyschły.
  • W dużym garnku należy zagotować wodę z łyżeczką soli oraz łyżką oliwy i partiami wrzucać pierogi. Każdą porcję pierogów gotować dwie minuty od momentu wypłynięcia i wyjąć je za pomocą łyżki cedzakowej na płaski talerz. Gdy są jeszcze ciepłe należy posmarować je delikatnie masłem lub olejem, aby się nie posklejały.
  • Gotowe pierogi można podawać z cebulką zeszkloną na maśle.

Uwagi:

  • Pierogi ruskie nazwę wzięły od Rusi Czerwonej czyli krainy historycznej na pograniczu Polski i Ukrainy a nie od Rosji.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

4 komentarze

  1. Krzysztof

    Mam nadzieję, że po wojnie wróci prawidłowe nazewnictwo. Nazywanie wszystkiego ukraińskim w ramach “solidarności” nie wygra za nich wojny. Szanujmy polską kuchnię, poznawajmy jej historię i pochodzenie nazewnictwa.

  2. Nazywanie pierogów ruskich ukraińskimi jest atakiem na tradycje ukraińską i polską. Ukraińcy mają swoje pierogi, które przygotowuje się zupełnie inaczej, pierogi ruskie są potrawa polską a ich nazwa nie odnosi się do Rosji, ruskie odnosi się do rusi, skąd też ruskie a nie rosyjskie. To, że ruś czerwona należy do obszary Ukrainy nie oznacza, że są to pierogi ukraińskie, te tereny należały do Polski, po wojnie ludzie z tamtych obszarów zostali przesiedleni na teren obecnej Polski, a Ukraińcy przez lata przyznawali, że pierogi ruskie nie należą do ich tradycji.

    • Polecamy przeczytanie pierwszego zdania wstępu – tam jest wyjaśnione wszystko, w tym pochodzenie nazwy pierogów (Ruś na obecnej Ukrainie) a zabieg ten jest wyłącznie solidarnościowy. Pozdrawiamy

    • Światosław

      Jestem z Ukrainy, pierogi ruskie są takie same jak wareniki po składnikach (jasne że smak nie taki samy ,w różnych regionach Ukrainy też różne smaki), tylko dodatki różnią się.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*