Jest rodzajem pizzy wegetariańskiej. Nazwa pochodzi po prostu od włoskiego słowa „funghi” oznaczającego grzyb. Ta pizza ma naprawdę prosty skład dlatego znajduje wielu swoich zwolenników. Składa się z pomidorów, mozzarelli oraz grzybów.
Pizza Funghi to klasyczna pizza z sosem pomidorowym, serem i pieczarkami. Przepyszna włoska pizza. Dzięki prostym składnikom znalazła wielu swoich zwolenników. Danie wegetariańskie idealnie wpiszę się w menu każdej imprezy. Głównym jej składnikiem są pieczarki. Dzięki temu dostarczamy organizmowi wielu cennych składników, ponieważ pieczarki zawierają witaminy z grupy B, a także witaminę D. Ponadto zawierają też znaczące ilości minerałów i pierwiastków śladowych, np. fosforu, selenu, żelaza i miedzi. Aby była dobra, należy ją piec przez 25 min w temperaturze 220 stopni. Jest przygotowywana na cienkim cieście i można zrobić ją na dwa sposoby: w wersji rossa z sosem pomidorowym lub bianca – polewając spód ciasta odrobiną oliwy z oliwek. Pizza funghi jest jedną z najczęściej zamawianych na świecie. Wykończenie tej pizzy jest bardzo proste. Na rozwałkowanym cieście rozłożyć przygotowany sos pomidorowy. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i rozłożyć równomiernie na sosie pomidorowym. Na ser wyłożyć podsmażone pieczarki. Na koniec posiekać czerwona cebulkę w piórka, rozłożyć ją równomiernie na pieczarkach i wszystko jeszcze raz posypać lekko serem.