Pizza Funghi. Włoski przepis

Pizza Funghi. Włoski przepis

Jest rodzajem pizzy wegetariańskiej. Nazwa pochodzi po prostu od włoskiego słowa „funghi” oznaczającego grzyb. Ta pizza ma naprawdę prosty skład dlatego znajduje wielu swoich zwolenników. Składa się z pomidorów, mozzarelli oraz grzybów.

Pizza Funghi

5.0 z 1 głos
Autor: Paweł Clad Danie: PizzaKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

1

godz. 

30

min.
Pieczenie

15

min.
Kalorie

280

kcal

Przedstawiamy oryginalny, tradycyjny włoski i co najważniejsze – prosty przepis na pizzę funghi do wykonania w domu. Smak słonecznej Italii w naszej kuchni.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • Na ciasto na pizzę
  • 250 g mąki pszennej

  • 7 g drożdży instant

  • 150 ml letniej wody

  • 1/2 łyżeczki cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • Pomidorowy sos do pizzy
  • 250 ml passaty pomidorowej

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • 1 szczypta soli, pieprzu, cukru

  • Dodatki do pizzy funghi
  • 200 g parmezanu (startego)

  • 1 średnia cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 100 g pieczarek

  • 100 g prawdziwków

  • 100 g kurek


Sposób przygotowania:

  • Ciasto na pizze
  • Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i dodajemy 2 łyżki mąki oraz pół łyżeczki cukru. Dokładnie wymieszajmy rozczyn i pozostawmy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i wymieszaj. Zrób wgłębienie w i wlej w nie rozczyn. Wyrabiaj ciasto przez 4 minut. Pod koniec dodaj łyżkę oliwy i wygniataj ciasto jeszcze minutę.
  • Przełóż ciasto na stolnicę, która oprószona będzie mąką i wygniataj 15 minut. Po wyrobieniu ciasta odstaw go przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na 60 minut aby wyrosło.
  • Po wyrośnięciu wyciągnij go na stolnicę wyrabiaj ponownie około 10 minut. Po wyrobieniu przykryj ściereczką na 5 min.
  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Połóż na środek ciasto i rozciągaj go na brzegi.
  • Przygotowanie pysznego ciasta na pizzę to sztuka. Od ciasta zależy też cała pizza. Dlatego zerknij po porady na specjalnie przygotowaną podstronę. Jest tam sporo porad i podpowiedzi. Zobacz koniecznie wpis Ciasto na pizzę. Jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizze.
  • Pomidorowy sos do pizzy
  • Do rondelka wlej łyżkę oliwy z oliwek. Posiekaj czosnek, dodaj do rozgrzanej oliwy i podsmaż na złoty kolor.
  • Dodaj passatę pomidorową, wymieszaj dokładnie, dodaj szczyptę soli, pieprzu i cukru oraz łyżeczkę suszonego oregano. Zagotuj, zmniejsz ogień, pogotuj jeszcze 5 minut.
  • Możesz też użyć gotowej passaty z czosnkiem albo passaty z bazylią dostępnych w większości sklepów.
  • Wykonanie pizzy funghi
  • Rozciągnięte na blasze ciasto wysmaruj dokładnie sosem pomidorowym.
  • Placek tak przygotowany posyp startym parmezanem.
  • Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i pokrój w kostkę. Posyp tym pizzę.
  • Pieczarki, podgrzybki i kurki bardzo dokładnie oczyść. Pokrój na drobne kawałki i posyp nimi pizzę.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 200C i włącz termoobieg. Włóż pizzę i piecz przez 15 minut kontrolując jak się przyrumienia. Czasami trzeba piec o minutę dłużej a czasami minutę krócej.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Pizza Funghi to klasyczna pizza z sosem pomidorowym, serem i pieczarkami. Przepyszna włoska pizza. Dzięki prostym składnikom znalazła wielu swoich zwolenników. Danie wegetariańskie idealnie wpiszę się w menu każdej imprezy. Głównym jej składnikiem są pieczarki. Dzięki temu dostarczamy organizmowi wielu cennych składników, ponieważ pieczarki zawierają witaminy z grupy B, a także witaminę D. Ponadto zawierają też znaczące ilości minerałów i pierwiastków śladowych, np. fosforu, selenu, żelaza i miedzi. Aby była dobra, należy ją piec przez 25 min w temperaturze 220 stopni. Jest przygotowywana na cienkim cieście i można zrobić ją na dwa sposoby: w wersji rossa z sosem pomidorowym lub bianca – polewając spód ciasta odrobiną oliwy z oliwek. Pizza funghi jest jedną z najczęściej zamawianych na świecie. Wykończenie tej pizzy jest bardzo proste. Na rozwałkowanym cieście rozłożyć przygotowany sos pomidorowy. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i rozłożyć równomiernie na sosie pomidorowym. Na ser wyłożyć podsmażone pieczarki. Na koniec posiekać czerwona cebulkę w piórka, rozłożyć ją równomiernie na pieczarkach i wszystko jeszcze raz posypać lekko serem.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*