Istnieje stwierdzenie, że ten rodzaj pizzy jest neapolitańską alternatywą dla pizzetty, która jest kupowana w barach jako szybka przekąska. W jej skład wchodzą: sos pomidorowy, szynka gotowana cotto, mozarella, ciasto francuskie. Istnieje jeszcze inny wariant tej pizzy pod nazwą prosciutto crudo, rucola e scaglie di parmigiano w skrócie Parigina. W swoim składzie zawiera szynkę parmeńską, rukole i grubo starty parmezan.
Pizza Parigina. Pizza z szynką parmeńską
Dłuższe podświetlenie ekranu
4
porcje1
godz.30
min.15
min.275
kcalPrzedstawiamy oryginalny, tradycyjny włoski i co najważniejsze – prosty przepis na pizzę parigina do wykonania w domu. Smak słonecznej Italii w naszej kuchni.
Składniki:
- Na ciasto na pizzę
250 g mąki pszennej
7 g drożdży instant
150 ml letniej wody
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek
- Pomidorowy sos do pizzy
250 ml passaty pomidorowej
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 szczypta soli, pieprzu, cukru
- Dodatki do pizzy parigina
200 g 200 g prosciutto cotto czyli gotowanej szynki w cienkich plastrach
200 g startego sera mozzarella
czarne oliwki, pomidorki koktajlowe, rukola do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Ciasto na pizze
- Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i dodajemy 2 łyżki mąki oraz pół łyżeczki cukru. Dokładnie wymieszajmy rozczyn i pozostawmy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
- Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i wymieszaj. Zrób wgłębienie w i wlej w nie rozczyn. Wyrabiaj ciasto przez 4 minut. Pod koniec dodaj łyżkę oliwy i wygniataj ciasto jeszcze minutę.
- Przełóż ciasto na stolnicę, która oprószona będzie mąką i wygniataj 15 minut. Po wyrobieniu ciasta odstaw go przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na 60 minut aby wyrosło.
- Po wyrośnięciu wyciągnij go na stolnicę wyrabiaj ponownie około 10 minut. Po wyrobieniu przykryj ściereczką na 5 min.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Połóż na środek ciasto i rozciągaj go na brzegi.
- Przygotowanie pysznego ciasta na pizzę to sztuka. Od ciasta zależy też cała pizza. Dlatego zerknij po porady na specjalnie przygotowaną podstronę. Jest tam sporo porad i podpowiedzi. Zobacz koniecznie wpis Ciasto na pizzę. Jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizze.
- Pomidorowy sos do pizzy
- Do rondelka wlej łyżkę oliwy z oliwek. Posiekaj czosnek, dodaj do rozgrzanej oliwy i podsmaż na złoty kolor.
- Dodaj passatę pomidorową, wymieszaj dokładnie, dodaj szczyptę soli, pieprzu i cukru oraz łyżeczkę suszonego oregano. Zagotuj, zmniejsz ogień, pogotuj jeszcze 5 minut.
- Możesz też użyć gotowej passaty z czosnkiem albo passaty z bazylią dostępnych w większości sklepów.
- Wykonanie pizzy parigina
- Rozciągnięte na blasze ciasto wysmaruj dokładnie sosem pomidorowym.
- Placek posyp startym serem mozzarella w sposób równomierny.
- Poukładaj na pizzy porwaną szynkę prosciutto cotto.
- Piecz w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 200C przez 15 minut sprawdzając stopień zarumienienia.
- Pizzę możesz dodatkowo dekorować czarnymi oliwkami i pomidorkami koktajlowymi (pokrojonymi na połówki) przed pieczeniem albo udekorować rukolą po upieczeniu.
Instagram @prostepesto
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePesto
Polub nas na Facebook
Zobacz także:
Pizza Vegetariana. Pizza wegetariańskaPizza al Tonno. Pizza z tuńczykiem
Pizza Margherita. Najprostsza pizza
Pizza Neapolitana. Smak włoskiej flagi
Pizza Hawajska. Pizza z ananasem
Pizza Jalapeño. Pikantna pizza z papryczkami