Przepis | Strona główna | Dania główne | Prażone z kurczakiem
Prażone z kurczakiem

Prażone z kurczakiem

Prażone to potrawa regionalna pochodząca z kuchni małopolskiej, dokładniej z rejonu powiatu chrzanowskiego. Tradycyjnie przygotowywane są z boczkiem i kiełbasą, gotowane w kociołku umieszczonym nad ogniskiem. Nie ukrywam że tak ugotowane prażonki smakują najlepiej, przeniknięte posmakiem dymu z ogniska i jedzone na świeżym powietrzu. Alternatywnym i o wiele łatwiejszym sposobem jest przygotowanie prażonek zwyczajnie w garnku na palniku kuchenki. Chcąc przygotować ten posiłek dla całej rodziny, także dla mojej rocznej córki, tradycyjny boczek i kiełbasę zastąpiłam kurczakiem. Przyznam że wyszło przepysznie. Jedynym istotnym warunkiem jest użycie mięsa z podudzi kurczaka, które jest tłustsze i po ugotowaniu będzie mięciutkie i rozpadające się w buzi dziecka.

Prażonki z mięsem z podudzi kurczaka przepis BLW

Prażonki z mięsem z podudzi kurczaka przepis BLW

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ObiadKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

6

porcji
Przygotowanie

15

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

130

kcal

Jednogarnkowe prażone z miękkim i soczystym mięsem z podudzi kurczaka. Jednogarnkowe danie z ziemniakami w roli głównej.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 8 8 dość dużych ziemniaków

  • 1 1 marchewka

  • 1/2 pęczka 1/2 natki pietruszki

  • 1 1 cebula żółta

  • 1 łyżka 1 oleju słonecznikowo – rzepakowego

  • 500 g 500 mięsa z podudzi kurczaka*

  • szczypta mielonego pieprzu

  • 3 łyżeczki 3 masła

  • 1/2 szklanki 1/2 gorącej wody


Sposób przygotowania:

  • Na dno dużego garnka z grubym, nieprzywierającym dnem wlej olej. Następnie do garnka naprzemiennie wkładaj ziemniaki i marchew pokrojone w talarki, krążki cebuli, posiekaną natkę pietruszki i kawałki mięsa kurczaka. Postaraj się żeby ziemniaki pokrywały całe dno garnka oraz cały wierzch prażonych.
  • Oprósz wszystko odrobiną pieprzu, na wierzch daj masło. Jeśli masz liść kapusty przykryj nim dodatkowo prażonki, gotuj pod przykryciem w postaci pokrywki.
  • Prażone gotuj do miękkości. Ja gotowałam około 30 minut w garnku typu półszybkowar, w zwykłym garnku czas gotowania może się nieco wydłużyć. W trakcie gotowania do garnka dolewaj po troszku gorącej wody, co zapobiegnie przypaleniu się prażonych od spodu. Gotowe prażonki delikatnie przemieszaj.
  • DO prażonek podaj obowiązkowo do picia schłodzony kefir, maślankę lub mleko.

Uwagi:

  • Polecam podudzia kurczaka gdyż są tłustsze, pierś kurczaka byłaby zbyt sucha. Mięso obrane z podudzi kurczaka najczęściej kupuję w Lidlu. Zamiast niego możesz też dać całe pałki kurczaka lub całe podudzia razem z kością. W takim wypadku po ugotowaniu, przed podaniem dziecku koniecznie oddziel mięso od kości.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*