Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Proste ciasto czekoladowe z jabłkami i kakao
Proste ciasto czekoladowe z jabłkami i kakao

Proste ciasto czekoladowe z jabłkami i kakao

Proste do upieczenia ciasto jabłkowe nawet dla laika. Swoją strukturą oraz sposobem wykonania, przypomina ciasto ucierane. Przy zachowaniu zasady zastosowania wszystkich składników w temperaturze pokojowej, nic się nie popsuje. Dlatego daję 100 % gwarancję udanego przepisu.

Ciasto upieczone w formie aluminiowej typu keksówka. Dzięki zawartości sporej ilości jabłek, jest wilgotne i ma doskonałą konsystencję. Idealne ciasto do porannej kawy, nie za słodkie i nie za suche.

Pech chciał że przed samymi świętami popsuł mi się mikser elektryczny. Nie zdążyłam kupić nowego, więc ciasto ubijałam i mieszałam ręcznie przy pomocy rózgi kuchennej. W cale nie trwało to wieki, poszło całkiem sprawnie. W efekcie ciasto wyszło puszyste i wszystko się udało. Więc jeśli nie posiadasz miksera, nie poddawaj się. Wykonasz je bez użycia elektronicznych wynalazków.

Proste ciasto czekoladowe z jabłkami i kakao

5 od 13 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: Desery i wypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

12

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

50

min.
Kalorie

215

kcal

Proste ciasto kakaowe z dużą ilością tartych jabłek. Przepis nie ma prawa nie udać się! Ciasto jest wilgotne i nie za słodkie. Idealne ciasto do kawy.

Składniki:

  • 4 jaja od szczęśliwych kurek

  • 150 g masła lub margaryny roślinnej

  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków

  • 50 ml wody

  • 4 duże jabłka (lub 6 mniejszych)

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej

  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 2 łyżki gorzkiego kakao

Sposób przygotowania:

  • Masło lub margarynę umieścić w rondelku z 1 szklanką cukru i wodą. Podgrzewać do rozpuszczenia masła i cukru (ale nie gotować). Pozostawić do ostudzenia.
  • Suche składniki: mąkę, sodę oczyszczoną i kakao przesiać przez sito i wymieszać ze sobą. Jabłka obrać ze skórki i utrzeć na tarce na grubych oczkach.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować blaszkę i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  • Jajka muszą mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę przy pomocy miksera lub rózgi kuchennej. Kiedy będą sztywne dodawać stopniowo po 1 żółtku oraz odrobinie pozostałego cukru. Ubijać do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści.
  • Do ubitych białek przesypać suche składniki oraz ostudzone masło. Wymieszać szpatułką lub rózgą. Wsypać utarte jabłka i pomieszać.
  • Surowe ciasto przełożyć do blaszki. Ciasto nie rośnie bardzo, więc brytfanna może być prawie pełna. Piec w nagrzanym piekarniku przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*