Przepis | Strona główna | Dania główne | Ryba pieczona z talarkami warzyw
Ryba pieczona z talarkami warzyw

Ryba pieczona z talarkami warzyw

Gotując razem z dzieckiem cenię sobie przepisy które mogę przygotować w niedługim czasie. Jednocześnie zależy mi żeby każdy posiłek był wartościowy i zawierał zdrowe składniki oraz dużo warzyw. Ten przepis spełnia te wytyczne w 100% i za to tak bardzo go lubię. Cały obiad upieczesz jednocześnie na 1 blaszce w piekarniku w przeciągu 25 minut. Zarówno rybka jak i cukinia i ziemniaki. Porcje dla dorosłych możesz dodatkowo posolić, dla maluszka lepiej jeśli nie użyjesz soli. Pamiętaj że każdy skomponowany posiłek BLW dla Twojego dziecka powinien zawierać porcję warzyw, a ryby powinnaś podawać 1-2 razy w tygodniu. To są aktualne wytyczne, których ja sama stara się trzymać każdego dnia.

Ryba pieczona z talarkami warzywnymi

Ryba pieczona z talarkami warzywnymi

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ObiadKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

15

min.
Pieczenie

25

min.
Kalorie

200

kcal

Przepis na zdrowy obiad z piekarnika dla całej rodziny, także dziecka jedzącego BLW. Wszystko razem upieczesz na 1 blasze w tym samym czasie.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • filet białej ryby bez skóry*

  • 1/2 1/2 cytryny

  • szczypta pieprzu cytrynowego (bez dodatku soli)

  • świeżo posiekany koperek

  • 1 1 cukinia

  • 1 łyżka 1 oliwy z oliwek

  • szczypta łagodnego pieprzu

  • 4 4 ziemniaki

  • 2 łyżki 2 oleju słonecznikowo – rzepakowego

  • 1 łyżeczka 1 ziół prowansalskich

  • kilka gałązek świeżego rozmarynu

Sposób przygotowania:

  • Upewnij się czy filet rybny nie zawiera ości, jeśli ma skórę to zdejmij ją podważając nożem. Rybę skrop sokiem cytrynowym, oprósz pieprzem cytrynowym i posyp posiekanym koperkiem.
  • Cukinię bez obierania pokrój w talarki, posyp pieprzem i skrop oliwą.
  • Surowe ziemniaki obierz ze skórki (młode ziemniaki wystarczy wyszorować szczoteczką), pokrój w cienkie plasterki. W miseczce wymieszaj olej z ziołami prowansalskimi i posiekanymi gałązkami rozmarynu. Sos rozprowadź dłońmi po ziemniakach.
  • Wszystkie poszczególne elementy obiadu ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez 25 minut.

Uwagi:

  • *możesz użyć mintaja, halibuta, dorsza lub pstrąga.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*