Ziemniaki to zdecydowanie najczęstszy dodatek obiadowy, goszczący na polskich stołach. Polskie gospodynie serwują przeważnie formę gotowanych ziemniaki posypanych koperkiem, frytki lub talarki ziemniaczane albo puszyste puree ziemniaczane. Jedno proste warzywo, tyle różnych możliwości. Każda forma przygotowania ziemniaka smakuje wyjątkowo.
Ostatnimi czasy próbuję modyfikować klasyczne przepisy, na różnorakie sposoby. Dzięki temu otrzymuję mnóstwo apetycznych potraw o niecodziennym wyglądzie. Kilka dni temu stworzyłam urocze kluski śląskie w zielonej wersji ze szpinakiem. Specjalnie na dzisiejszy obiad powstały puree ziemniaczane z liśćmi szpinaku. Szpinak jest o tyle wdzięczną rośliną, że jako dodatek jest praktycznie niewyczuwalny. Nie zmienia smaku potraw, w zależności od ilości dodanego szpinaku możemy dozować intensywność uzyskanego odcienia zieleni. Dlatego zachęcam do urozmaicenia codziennego obiadu, w taki niecodzienny sposób.