Strona główna » Puree ziemniaczane ze świeżym szpinakiem
Puree ziemniaczane ze świeżym szpinakiem

Puree ziemniaczane ze świeżym szpinakiem

Ziemniaki to zdecydowanie najczęstszy dodatek obiadowy, goszczący na polskich stołach. Polskie gospodynie serwują przeważnie formę gotowanych ziemniaki posypanych koperkiem, frytki lub talarki ziemniaczane albo puszyste puree ziemniaczane. Jedno proste warzywo, tyle różnych możliwości. Każda forma przygotowania ziemniaka smakuje wyjątkowo.

Ostatnimi czasy próbuję modyfikować klasyczne przepisy, na różnorakie sposoby. Dzięki temu otrzymuję mnóstwo apetycznych potraw o niecodziennym wyglądzie. Kilka dni temu stworzyłam urocze kluski śląskie w zielonej wersji ze szpinakiem. Specjalnie na dzisiejszy obiad powstały puree ziemniaczane z liśćmi szpinaku. Szpinak jest o tyle wdzięczną rośliną, że jako dodatek jest praktycznie niewyczuwalny. Nie zmienia smaku potraw, w zależności od ilości dodanego szpinaku możemy dozować intensywność uzyskanego odcienia zieleni. Dlatego zachęcam do urozmaicenia codziennego obiadu, w taki niecodzienny sposób.

Zielone tłuczone ziemniaki ze szpinakiem

5 od 11 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

95

kcal

Puree ziemniaczane w niecodziennej odsłonie z dodatkiem świeżych liści szpinaku. Szpinakowe ziemniaki wyglądają interesująco i bardzo dekoracyjnie.

Składniki:

  • 1/2 kg polskich ziemniaków

  • 1/2 szklanki świeżych liści szpinaku

  • 50 g gęstej śmietany 18 %

  • 1 łyżka masła

  • 1/3 łyżeczki soli

  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaczki cienko obrać ze skórki lub jeśli są młode jedynie oskrobać. Umieścić w garnku i zalać wodą niewiele ponad poziom ziemniaków. Posolić 1/3 łyżeczki soli i gotować do miękkości przez około 30 minut.
  • W międzyczasie liście szpinaku pozbawić twardych łodyżek. Same listki zmiksować blenderem na papkę.
  • Ugotowane ziemniaki odcedzić z wody. Najlepiej od razu kiedy są jeszcze gorące potraktować tłuczkiem do ziemniaków. Ugnieść je dokładnie na gładko.
  • Dodać szpinakową papkę, śmietanę 18 %, masło i ugnieść jeszcze przez chwilę, do momentu uzyskania jednolitego zielonego odcienia. Doprawić do smaku wedle uznania solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Instagram

Oznacz @prostepesto i dodaj hashtag #prostepesto

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*