Risotto dyniowe

Risotto dyniowe

Jest początek jesieni, a więc sezon dyniowy trwa w pełni. W jesiennym sezonie nie może zabraknąć przepisu na rozgrzewające, iście kremowe risotto z dynią. Do przepisu wykorzystałam dynię hokkaido, równie dobrze możesz użyć dyni zwyczajnej. Do przygotowania risotti polecam obierać dynię niezależnie od jej odmiany. Nieobrana dynia hokkaido może dość długo pozostać twarda podczas przygotowywania na patelni, co znacznie wydłuży czas gotowania. Mięso kurczaka warto doprawić imbirem, który ma właściwości rozgrzewające. Możesz też dodatkowo dodać imbir podczas końcowego przyprawiania risotto, jeśli stwierdzisz że wolisz więcej rozgrzewających przypraw. Do przygotowania risotto najlepiej sprawdzi się specjalny ryż do risotto, są one dostępne w większości marketów. Sama użyłam ryżu odmiany arborio, możesz również wykorzystać ryż carnaroli. Gotowe risotto możesz również zamrozić w szczelnie zamykanych pojemniczkach przeznaczonych do mrożenia żywności lub w woreczkach strunowych do mrożenia.

Risotto dyniowe

Risotto dyniowe

5 z 1 głos
Danie: ObiadKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Ilość

6

porcji
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

210

kcal

Jesienne risotto z dynią hokkaido. Dyniowe risotto z marchewką i kurczakiem. Kremowe i rozgrzewające danie z ryżem, idealne na jesień.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1/2 1/2 niedużej dyni hokkaido

  • 1 1 marchewka

  • 1 1 duży ząbek czosnku

  • 1 1 cebula żółta

  • 3/4 szklanki 3/4 ryżu do risotto arborio

  • 500 ml 500 gorącego bulionu drobiowo – jarzynowego

  • 1 1 pojedyncza pierś kurczaka

  • 1 łyżka 1 oleju słonecznikowo – rzepakowego

  • 1/3 łyżeczki 1/3 mielonego imbiru

  • 1/3 łyżeczki 1/3 słodkiej papryki

  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  • Pierś kurczaka pokrój w niedużą kostkę. Przygotuj marynatę: w miseczce wymieszaj olej z mielonym imbirem, papryką, solą i pieprzem. Kawałki mięsa pokryj dokładnie marynatą i pozostaw na co najmniej 30 minut.
  • Rozgrzej dużą patelnię i usmaż kurczaka do całkowitego ścięcia. Następnie mięso przełóż na osobny talerz.
  • Na tej samej patelni podsmaż drobno pokrojony czosnek oraz cebulę. Po chwili dodaj marchewkę i dynię hokkaido pokrojone w drobną kostkę. Mimo że użyłam dyni odmiany hokkaido, obrałam ją wcześniej ze skórki. Warzywa podsmaż przez chwilkę.
  • Na patelnię wsyp surowy ryż. Stopniowo dolewaj gorący bulion, kolejną porcję dolej dopiero po znacznym odparowaniu/wchłonięciu płynu. Powtarzaj czynność do momentu aż warzywa i ryż zmiękną, powinno to trwać około 30 minut. Jeśli zabraknie bulionu, możesz dolewać gorącą wodę. Na końcu musisz otrzymać kremową i wilgotną konsystencję risotto.
  • Kiedy już ryż i warzywa będą miękkie, ponownie dodaj na patelnię podsmażonego kurczaka. Dopraw do smaku opcjonalnie solą i pieprzem.

Uwagi:

  • Dla niemowląt i małych dzieci nie dodawaj soli do przepisu. Zwróć również uwagę żeby w bulionie nie było dodatku soli, vegety ani kostki rosołowej.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*