Risotto z kurczakiem i warzywami

Risotto z kurczakiem i warzywami

Kremowe risotto z kawałkami kurczaka marynowanego w ziołach prowansalskich oraz warzywami. Do risotto użyłam mojego ulubionego połączenia warzyw – papryka, cukinia i słodka kukurydza. Risotto najlepiej przygotować ze specjalnej odmiany ryżu do risotto, najlepiej odmiany arborio lub carnaroli. Zdarzyło mi się kiedyś przygotować risotto ze zwykłego białego ryżu i też wyszło, ale nie było z pewnością tak smaczne. Tradycyjny biały ryż rozgotowuje się na papkę, natomiast ryż do risotto zachowuje swoją chrupkość i nie skleja się w jedną zbitą masę. Do risotto możesz wykorzystać też inne ulubione warzywa, np. marchewkę, zielony groszek, fasolkę szparagową. Możesz też dodać pieczarki dla podkręcenia smaku. Sama próbowałam już wielu wersji, niekiedy moje risotto działa na zasadzie czyszczenia lodówki.

Risotto z kurczakiem i warzywami BLW

Risotto z kurczakiem i warzywami BLW

5 z 1 głos
Danie: ObiadKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Ilość

6

porcji
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

25

min.
Kalorie

165

kcal

Kremowe risotto z warzywami i kawałkami kurczaka. Prosty pomysł na obiad z ryżem i dużą ilością warzyw. Ryż z warzywami.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 3/4 szklanki 3/4 ryżu do risotto

  • 750 ml 750 gorącego bulionu drobiowo – jarzynowego

  • 1 1 pierś kurczaka

  • 1 1 cebula

  • 1 1 czerwona papryka

  • 1 1 cukinia

  • 1/2 szklanki 1/2 kukurydzy z puszki

  • pieprz i sól*

  • 3 łyżki 3 oleju

  • 1 łyżeczka 1 ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

  • Pierś kurczaka pokrój w drobną kostkę. Polej mieszanką oleju i ziół prowansalskich, pozostaw w marynacie na około 1 godzinę.
  • Mięso usmaż na rozgrzanej patelni do całkowitego ścięcia. Zdejmij z patelni i przełóż na talerzyk.
  • Na tej samej patelni podsmaż drobno pokrojoną cebulkę, po chwili dodaj pokrojone pozostałe warzywa – paprykę i cukinię. Smaż około 5 minut.
  • Do warzyw wsyp surowy ryż do risotto oraz wlej 1 chochelkę gorącego bulionu. Podgrzewaj cały czas, za każdym razem kiedy ryż wsiąknie prawie cały płyn, dolej kolejną chochelkę bulionu. Postępuj tak do momentu aż ryż będzie al dente. Pod koniec dodaj też kukurydzę z puszki odsączoną z zalewy.
  • Odpowiednio przygotowane risotto powinno być kremowe i “mokre”. Ponownie dodaj na patelnię wcześniej usmażone kawałki piersi kurczaka, całość dopraw do smaku pieprzem i solą.

Uwagi:

  • *dla niemowląt koniecznie pomiń dodatek soli

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*