Przepis | Strona główna | Dla dziecka | Roladki drobiowe ze szpinakiem
Roladki drobiowe ze szpinakiem

Roladki drobiowe ze szpinakiem

Efektowne i bardzo smaczne danie obiadowe, które jest bardzo proste w przygotowaniu nawet dla laika. Roladki drobiowe z piersi kurczaka nadziewane masą ze szpinaku i sera żółtego. Pieczone roladki ze szpinakiem to pomysł na przepyszny mięsny obiad dla całej rodziny. Mięso dzięki pieczeniu razem z nadzieniem jest soczyste i mięciutkie. Jeśli wolisz, porcje przeznaczone dla dorosłych możesz dodatkowo przyprawić (np. poprzez dodanie soli do nadzienia). Pamiętaj jednak żeby te mocniej przyprawione porcje roladek piec w osobnym naczyniu żaroodpornym. Najlepiej żeby jedzenie niemowlaka nie zawierało soli, dzięki temu jest znacznie zdrowsze dla maluszka.

Roladki drobiowe nadziewane szpinakiem i żółtym serem przepis BLW

Roladki drobiowe nadziewane szpinakiem i żółtym serem przepis BLW

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ObiadKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

25

min.
Kalorie

270

kcal

Przepyszne pieczone roladki z piersi kurczaka nadziewane szpinakiem i serem żółtym. Idealne dla całej rodziny, także dla niemowlaczka.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 2 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka

  • 300 g 300 mrożonego, rozdrobnionego szpinaku

  • 50 g 50 sera żółtego Gouda

  • 2 łyżki 2 śmietany 18%

  • 1 łyżeczka 1 słodkiej papryki

  • 1/2 łyżeczki 1/2 suszonego czosnku

  • szczypta pieprzu


Sposób przygotowania:

  • Piersi kurczaka przekrój na płasko na 2 części, każdą z nich rozbij delikatnie tłuczkiem do kotletów. Oprósz pieprzem oraz przyprawami.
  • Szpinak mrożony najpierw rozmroź, po czym odciśnij nadmiar wody. Ser żółty zetrzyj na tarce. Szpinakową papkę, tarty ser i śmietanę wymieszaj. Tak przygotowanym nadzieniem posmaruj kurczaka.
  • Każdą porcję zwiń w roladkę i zepnij wykałaczkami. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Piecz w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach + termoobieg przez 25 minut. Z upieczonych roladek koniecznie wyjmij wszystkie wykałaczki (najlepiej żeby ich ilość była policzona), każdą roladkę pokrój na mniejsze porcje.

Uwagi:

  • Część masy szpinakowej przeznaczoną dla dorosłych możesz posolić i mocniej przyprawić. Mocniej przyprawione roladki piecz najlepiej w osobnym naczyniu żaroodpornym.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*