Jak powszechnie wiadomo ruszt jest podstawowym elementem grilla. Ruszty, czyli kratki grillowe mogą być różne, w zależności od przeznaczenia, czy funkcji, którą pełnią.
Kraty grillowe ze stali nierdzewnej
Uważane przez wielu za klejnot w koronie rusztu, wysokiej jakości ruszty ze stali nierdzewnej potrafią zrobić nie małe wrażenie na imprezie. Są one często w oryginalnym wyposażeniu grilla i są zazwyczaj najdroższym wymiennym elementem rusztu. Jeśli odpowiednio o nie dbać, to kraty grillowe ze stali nierdzewnej mogą służyć przez całe życie.
Żeliwne ruszty grillowe
Żeliwne ruszty do pieczenia są również znane ze swojej „grillowej” mocy, przez co często są wybierane przez grillowych tradycjonalistów. Przy prawidłowym utrzymaniu i konserwacji, kraty te zapewnią lata skwierczących steków i zabawy przy grillu. Niektóre z żeliwnych rusztów bywają pokryte porcelaną, dzięki czemu lepiej znoszą wędzenie i są łatwiejsze w czyszczeniu i konserwacji.
Ruszty ze stali nierdzewnej powlekane porcelaną
Wielu fanów grilla woli zrezygnować z długiego nagrzewania się kraty grillowej, na rzecz szybkości nagrzania. Takie oczekiwania spełnia właśnie ruszt ze stali nierdzewnej powlekanej emalią porcelanową. Te, popularne ostatnio ruszty szybko się nagrzewają, przez co błyskawicznie nadają się do pracy. Stal powlekana porcelaną jest obecnie najbardziej ekonomiczną spośród różnych opcji kratek. Ruszty te oferują wyjątkowe połączenie trwałości, wydajności i komfortu użytkowania.
Szaszłyki na grilla z karkówką i warzywami
Wyśmienite szaszłyki na grilla z kolorowymi warzywami, boczkiem, kiełbasą i mięsem z karkówki marynowanym w sosie miodowo musztardowym.
Yakitori czyli japoński grillowany szaszłyk
Yakitori jest najpopularniejszym daniem z kurczaka, jakim może nas oczarować kuchnia japońska. Co warto wiedzieć na temat potrawy?