Przepis | Strona główna | Dania główne | Schab duszony w sosie z marchwi i pora
Schab duszony w sosie z marchwi i pora

Schab duszony w sosie z marchwi i pora

Schab duszony w sosie marchewkowo – porowym, to jeden z moich ulubionych przepisów jeśli chodzi o przygotowanie wieprzowiny. Przepis jest niezwykle prosty, zawiera dużo warzyw, mięso wychodzi kruche i przepyszne. Przepis opracowałam z myślą o mojej rocznej córeczce, byśmy mogli wszyscy zjeść na obiad to samo. Mięsko oraz sos bardzo jej zasmakowały, muszę przyznać że dla mojej córki obiad bezmięsny nie wchodzi w grę. Możliwe że wynika to z niedoboru żelaza z którym zmagamy się od urodzenia. Mięso zawiera dużo żelaza, możliwe że stąd potrzeba i zapotrzebowanie na mięsko w diecie. Jeśli chodzi o nas dorosłych, obiad również bardzo nam smakował, nawet bez soli i mocnych przypraw. Warzywna baza jest na tyle aromatyczna że rekompensuje brak soli.

Schab duszony w sosie marchewkowo - porowym przepis BLW

Schab duszony w sosie marchewkowo – porowym przepis BLW

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ObiadKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

6

porcji
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

200

kcal

Miękkie kotleciki ze schabu duszone w przepysznym sosie z marchewką i porem. Przepyszny schab z warzywami dla całej rodziny.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 kg 1 schabu bez kości

  • 2 2 marchewki

  • 1 1 por

  • 1 1 cebula

  • 350 ml 350 gorącej wody

  • 100 g 100 śmietany 18%

  • 1 czubata łyżka 1 mąki pszennej

  • szczypta łagodnego pieprzu

  • 1/2 łyżeczki 1/2 słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka 1 majeranku


Sposób przygotowania:

  • Schab pokrój w plastry o grubości 2 cm, cebulę pokrój w pióra. Mięso i cebulę ułóż na rozgrzanej patelni, podsmaż do zarumienienia, obróć na drugą stronę i zarumień z drugiej strony.
  • Wlej gorącą wodę, dodaj przyprawy oraz startą na tarce marchewkę i talarki pora. Duś pod przykryciem 20 minut (lub nieco dłużej do uzyskania miękkości i kruchości mięsa).
  • Mąkę pszenną rozmieszaj w śmietanie. Kawałki schabu odgarnij na bok na patelni, zgromadzony sos zakłóć śmietaną z mąką. Podgrzewaj aż sos zgęstniej.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*