Przepis | Strona główna | Śniadania i przekąski | Śniadaniowa szakszuka na ostro
Śniadaniowa szakszuka na ostro

Śniadaniowa szakszuka na ostro

Jajka na śniadanie kojarzą się przeważnie z jajecznicą, ale w ostatnich latach na popularności zyskała potrawa z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej o wdzięcznej nazwie szakszuka (shakshuka). Jest to smaczna propozycja na sycące śniadanie, kiedy potrzebujemy dużo energii na długi dzień w pracy. Wspaniale sprawdzi się też jako drugie śniadanie w weekend, kiedy wszyscy domownicy mają czas, by zasiąść przy wspólnym stole.

Przyrządzenie jej nie zajmuje dużo czasu, a efekt końcowy jest bardzo fotogeniczny. Jest to prosta potrawa, której nazwa oznacza dosłownie „mieszanka”. Dlatego nie musimy się przejmować, jeśli nie mamy wszystkich składników, bo możemy je mieszać dowolnie, według upodobań. To danie można wciąż ulepszać, przez co szakszuka w każdej rodzinie będzie smakować nieco inaczej. Poniżej wersja na ostro dla wielbicieli pikantnych potraw.

Taka szakszuka na ostro jest nie tylko prosta w przyrządzeniu, ale i bogata w składniki odżywcze, gdyż zawiera sporo wapnia, magnezu i fosforu. Jest znakomitą potrawą dla uczniów i studentów, którzy dopiero stawiają swoje pierwsze kroki w kuchni. Dla amatorów ostrej kuchni jest wymarzonym początkiem dnia. Dlatego warto spróbować tej wersji już dziś!

Śniadaniowa szakszuka na ostro

5 z 1 głos
Autor: Paweł Clad Danie: ŚniadanieKuchnia: ArabskaTrudność: Łatwe
Porcje

3

porcje
Przygotowanie

19

min.
Smażenie

5

min.
Kalorie

180

kcal

Ciekawy pomysł na śniadanie – szakszuka. To pomysł na jajka prosto z krajów arabskich. W wykonaniu na ostro dla smakoszy pikantnego jedzenia.

Składniki:

  • 3 jajka

  • 3 dojrzałe pomidory

  • 1 czerwona papryka

  • 100 g sera feta w kostce

  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka kuminu

  • 1 łyżka kurkumy

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1 łyżeczka czarnego zmielonego pieprzu

  • świeża natka pietruszki lub kolendra do ozdoby

Sposób przygotowania:

  • Pomidory i paprykę pokroić w drobną kostkę. Na dużej patelni zeszklić czosnek na oliwie, następnie dodać pomidory, paprykę i przyprawy.
  • Podsmażać na małym ogniu aż składniki zgęstnieją. Dolać odrobinę wody, by masa nie przywarła do patelni.
  • Zrobić trzy małe zagłębienia i wbić do nich jajka. Przykryć patelnię i smażyć jeszcze przez ok. 4 minuty na małym ogniu, tak aby białka jajek się ścięły, ale żółtka pozostały płynne.
  • Całość posypać pokruszonym serem feta oraz kolendrą lub bazylią. Podawać bezpośrednio z patelni.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Przepisz obrazek : *

Reload Image