Śniadaniowa szakszuka na ostro

Śniadaniowa szakszuka na ostro

Jajka na śniadanie kojarzą się przeważnie z jajecznicą, ale w ostatnich latach na popularności zyskała potrawa z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej o wdzięcznej nazwie szakszuka (shakshuka). Jest to smaczna propozycja na sycące śniadanie, kiedy potrzebujemy dużo energii na długi dzień w pracy. Wspaniale sprawdzi się też jako drugie śniadanie w weekend, kiedy wszyscy domownicy mają czas, by zasiąść przy wspólnym stole.

Przyrządzenie jej nie zajmuje dużo czasu, a efekt końcowy jest bardzo fotogeniczny. Jest to prosta potrawa, której nazwa oznacza dosłownie „mieszanka”. Dlatego nie musimy się przejmować, jeśli nie mamy wszystkich składników, bo możemy je mieszać dowolnie, według upodobań. To danie można wciąż ulepszać, przez co szakszuka w każdej rodzinie będzie smakować nieco inaczej. Poniżej wersja na ostro dla wielbicieli pikantnych potraw.

Taka szakszuka na ostro jest nie tylko prosta w przyrządzeniu, ale i bogata w składniki odżywcze, gdyż zawiera sporo wapnia, magnezu i fosforu. Jest znakomitą potrawą dla uczniów i studentów, którzy dopiero stawiają swoje pierwsze kroki w kuchni. Dla amatorów ostrej kuchni jest wymarzonym początkiem dnia. Dlatego warto spróbować tej wersji już dziś!

Śniadaniowa szakszuka na ostro

Śniadaniowa szakszuka na ostro

5.0 z 1 głos
Danie: ŚniadanieKuchnia: ArabskaTrudność: Łatwe
Porcje

3

porcje
Przygotowanie

19

min.
Smażenie

5

min.
Kalorie

180

kcal

Ciekawy pomysł na śniadanie – szakszuka. To pomysł na jajka prosto z krajów arabskich. W wykonaniu na ostro dla smakoszy pikantnego jedzenia.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 3 jajka

  • 3 dojrzałe pomidory

  • 1 czerwona papryka

  • 100 g sera feta w kostce

  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka kuminu

  • 1 łyżka kurkumy

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1 łyżeczka czarnego zmielonego pieprzu

  • świeża natka pietruszki lub kolendra do ozdoby


Sposób przygotowania:

  • Pomidory i paprykę pokroić w drobną kostkę. Na dużej patelni zeszklić czosnek na oliwie, następnie dodać pomidory, paprykę i przyprawy.
  • Podsmażać na małym ogniu aż składniki zgęstnieją. Dolać odrobinę wody, by masa nie przywarła do patelni.
  • Zrobić trzy małe zagłębienia i wbić do nich jajka. Przykryć patelnię i smażyć jeszcze przez ok. 4 minuty na małym ogniu, tak aby białka jajek się ścięły, ale żółtka pozostały płynne.
  • Całość posypać pokruszonym serem feta oraz kolendrą lub bazylią. Podawać bezpośrednio z patelni.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*