Jajka na śniadanie kojarzą się przeważnie z jajecznicą, ale w ostatnich latach na popularności zyskała potrawa z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej o wdzięcznej nazwie szakszuka (shakshuka). Jest to smaczna propozycja na sycące śniadanie, kiedy potrzebujemy dużo energii na długi dzień w pracy. Wspaniale sprawdzi się też jako drugie śniadanie w weekend, kiedy wszyscy domownicy mają czas, by zasiąść przy wspólnym stole.
Przyrządzenie jej nie zajmuje dużo czasu, a efekt końcowy jest bardzo fotogeniczny. Jest to prosta potrawa, której nazwa oznacza dosłownie „mieszanka”. Dlatego nie musimy się przejmować, jeśli nie mamy wszystkich składników, bo możemy je mieszać dowolnie, według upodobań. To danie można wciąż ulepszać, przez co szakszuka w każdej rodzinie będzie smakować nieco inaczej. Poniżej wersja na ostro dla wielbicieli pikantnych potraw.
Taka szakszuka na ostro jest nie tylko prosta w przyrządzeniu, ale i bogata w składniki odżywcze, gdyż zawiera sporo wapnia, magnezu i fosforu. Jest znakomitą potrawą dla uczniów i studentów, którzy dopiero stawiają swoje pierwsze kroki w kuchni. Dla amatorów ostrej kuchni jest wymarzonym początkiem dnia. Dlatego warto spróbować tej wersji już dziś!